Foto: ČetrasSezonas.lv
Bezē kūkas un cepumi apvienojumā ar lazdu riekstiem ir divas lietas, kas bieži tiek pasniegtas desertā vai redzamas kūku veidā konditoreju skatlogos. Viegli pagatavojama, ar saldenu piena šokolādes krēmu un lazdu riekstiem.

Sastāvdaļas:

kūkas pamatnei:

  • 120 g lazdu riekstu, rupji sakapāti
  • 9 olu baltumi
  • 170 g brūnā cukura, nerafinēts un pēc iespējas smalkāks
  • 230 g smalkā baltā cukura
  • 60 g pūdercukura
  • 60 g mandeļu miltu
  • 2 ēd.k. sarkanvīna etiķa
  • 1 ēd.k. kukurūzas cietes
  • 1/2 apelsīna miza
  • 1/2 citrona miza
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta
  • 2 ēd.k. eļļas (neitrāla garša un aromāts) kūkas pamatnes ietaukošanai

krēmam:

  • 100 g piena šokolādes, salauzīta gabaliņos
  • 100 g salda krējuma
  • 125 g maskarpones siera
  • 45 g pūdercukura

virskārtai:

  • 50 g lazdu riekstu, rupji sakapāti

Pagatavošana:

  1. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu. Izklāj pannu 23 cm diametrā ar foliju un to viegli sasmērē ar eļļu.
  2. Liec putoties olu baltumus. Puto vidējā ātrumā, līdz putas kļūst gaisīgas. Tad, pievienojot pa vienai ēdamkarotei cukura (sāc ar pūdercukuru, turpinot ar brūno un balto), putošanu turpini, līdz ir pielikts viss pūdercukurs. Tas varētu prasīt apmēram 7-9 minūtes.
  3. Kad masa ir stingra un viss cukurs pielikts, liec klāt etiķi, kukurūzas cieti, lazdu riekstus, mandeļu miltus, vaniļas ekstraktu, apelsīna un citrona mizas. Visu iecilā, lai ir visā olu baltumā.
  4. Lej sagatavotajā formā un liec cepties apmēram 45 minūtes krāsns vidējā nodalījumā. Izslēdz krāsni un atstāj dzesēties krāsnī ar viegli atvērtām durvīm kādas 4 h, bet vislabāk - visu nakti. Kad pilnībā atdzisis, liec ledusskapī, līdz kļūst auksta. Vislabāk - 4 h.
  5. Izņem no ledusskapja. Liec pamatni uz trauka, uz kura kūku pasniegsi. Uzsmērē krēmu un pārber ar lazdu riekstiem.
  6. Krēms. Vienā bļodiņā liec piena šokolādi. Katliņā sakarsē saldu krējumu. Kad krējums karsts, uzlej uz piena šokolādes un ļauj, lai pastāv 1 minūti neaiztiekot. Pēc minūtes samaisi, lai visa šokolāde pilnībā izkūst. Ieliec ledusskapī, lai atdziest, kādas 30 minūtes (bet lai nekļūst cieta).
  7. Kad šokolāde atdzisusi, bļodā liec maskarpones sieru un pūdercukuru un puto 2 minūtes, lai kļūst vijīga un stingra. Tad pievieno piena šokolādi un ieputo, līdz viss samaisās. 

Rezultāts:

  • 1 kūka, 8 personas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!