Ceturtdienas dienvidū Buļļupē beidzot iekļuvis ledlauzis "Upe", kas jau salauzis aptuveni pusi no deviņu kilometru garās upes ledus, raksta "Zemgales Ziņas".

Foto galerija

Foto galerija 2

Ja ledus laušana turpināsies, ledlauzis varēs iekļūt Lielupē, lai atbrīvotu ceļu ūdenim, sacījusi Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Inga Vetere. Toties Jelgavas mērs Andris Rāviņš sacījis, ka jau ceturtdien Lielupē varētu notikt ledus spridzināšana, ko gan dienests neapstiprina.

Caur Buļļupi mazais ledlauzis "Upe" cenšas ielauzties Lielupē, jo lielajam ledlauzim nav iespējams iekļūt Lielupē pa tās ieteku jūrā, jo upe šajā vietā nav tīrīta un ir pārāk sekla. Vēl nedēļas sākumā Buļļupē ledus bija pārāk biezs, lai mazākie ledlauži spētu tikt ar to galā. Ceturtdien tas tomēr izdevies, norādījusi Vetere.

Tikmēr Jelgavas mērs Andris Rāviņš atzinis, ka situācija vēl joprojām ir nopietna, jo Lielupes ūdens līmenis Jelgavā turpina celties. Tāpat trešdien aizturēti pirmie likumpārkāpēji, kas mēģinājuši ar laivu piekļūt applūdušajiem īpašumiem.

Ceturtdienas vidū ūdens līmenis sasniedzis 3,27 metrus.

Portāls "Jelgavnieki.lv" ziņo, ceturtdien slēgts otrais piebraucamais ceļš uz pili. Latvijas lauksaimniecības universitātes direktors portālu informējis, gājēji pārvietoties pa bruģa celiņu no lielās autobusa pieturas Jelgavas , kuru gadījuma varēs operatīvais transports. Īpašas nepieciešamības gadījumā auto var atstāt Pārlielupē, arī pilsētā ielas applūdušas un pilnas ar transportu, tāpēc iespējas novietot autocentrā būs mazas.

Jelgavas pašvaldības aģentūras "Pilsētsaimniecība" mājas lapā publicētā informācija liecina, ka ceturtdienas rītā ūdens līmenis Lielupē ir sasniedzis 320 centimetrus virs normas.

Lielie ledus sastrēgumi, kas izveidojušies starp Jelgavu un Kalnciemu kavē ūdens atteci Lielupē un tāpēc ūdens zem dzelzceļa tilta Jelgavā naktī uz ceturtdienu pacēlies jau vairāk kā par 4,25 metriem, informē "Latvijas Dzelzceļš". Jelgavas tiltu apdraud arī netālu augšup pa straumi stāvošie ledus sanesumi. Ūdens līmenim turpinot celties un sākoties ledus kustībai, tilts varētu tikt bojāts.

Ūdens līmenis cēlies arī Daugavā un Aiviekstē, tomēr tur esošās dzelzceļa tiltu konstrukcijas nav tik ļoti appludinātas, ziņo LDz. 

VAS Latvijas dzelzceļš tehniskā direktora vietnieks ceļu saimniecības jautājumos Stepans Venediktovs informēja, ka šobrīd situācija tiek kontrolēta un pie vairākiem tiltiem, tostarp, Jelgavā norīkota diennakts apsardze. Pagaidām tiltam nekas nedraud, taču, ūdens līmenim ceļoties, situācija var pasliktināties.

Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektors Ivars Romānovs LNT raidījumam"900 sekundes" atzina, ka Kalnciemam nākamās diennakts laikā draud masveida evakuācija, kas tas skars vismaz 20 saimniecības. Situācija ir ļoti dramatiska vēl trīs Jelgavas novada pagastos un arī pilsētā, ziņo LNT.

"Zemgales Ziņas" vēsta, ka ceturtdien plūdu dēļ elektroenerģijas padeve atslēgta uzņēmumam "Jelgavas Dzirnavnieks" un Lediņu ceļa apkārtnes ēkām. Ceturtdienas rītā Jelgavas pilsētas Pašvaldības policijas darbinieki ar laivu palīdz 6. līnijas iedzīvotājiem tikt no mājām uz darbu. Šobrīd palīdzība sniegta 30 cilvēkiem.

Jau ziņots, ka Lielupes ūdens līmenis Jelgavā pēcpusdienā sasniedzis 311centimetrus, kas tiek uzskatīts par trešās pakāpes plūdu risku.

Pagaidām ledus spridzināšana Lielupē nav plānota. Upes ieteku jūrā otrdien esot attīrījis ledlauzis, tāpēc ietekā vairs neesot, ko spridzināt, savukārt ledus biezuma dēļ joprojām neveiksmīgi ir mēģinājumi lauzt ledu tālāk Lielupē caur Buļļupi.

Savukārt pie Pļaviņām ceturtdienas rītā viss bija sagatavots spridzināšanai un to plāno darīt ap pulksten 11.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!