Foto: F64
Tukuma novada dome veidos darba grupu, kas izvērtēs Tukuma lidlauka tālāko attīstību, jo iepriekš pret domes ieceri Tukuma lidlauku pārveidot par starptautisku, komerciālu lidostu iebilduši gandrīz 700 iedzīvotāji.

Domes Teritoriālās attīstības komitejā ceturtdien izskatīja jautājumu par Tukuma lidlauka tālāko attīstību. Sēdē piedalījās arī iedzīvotāju pārstāvji Armands Birznieks, Ainars Poga, Jānis Frišfelds un Ilze Gaile, kā arī SIA "Tukums Airport" advokāts Viesturs Ločmelis, vēsta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas".

Kā informēja Tukuma novada domes galvenā arhitekte Iveta Vistapole, saņemti dokumenti no atbildīgajām institūcijām, tostarp no Engures novada domes, Ventspils reģionālās vides pārvaldes, VAS "Latvijas Gaisa satiksme", SIA "Tukums Airport". Lai arī atbilstoši saņemtajiem dokumentiem bija sagatavots lēmuma projekts, ar kuru bija domāts atcelt līdz šim noteiktos gaisa kuģu svara un lidošanas ierobežojumus, to vietā atļaujot lidojumus laikā no 6.00 līdz 24.00, kā arī slēdzot vienošanos ar SIA "Tukums Airport" par sadarbību, uz domes sēdi tas virzīts netiks.

Uzklausot iedzīvotāju pārstāvi Ainaru Pogu un viņa ierosinājumu veidot darba grupu un soli pa solim izdiskutēt tos jautājumus, kuros iedzīvotāji šai laikā pamatīgi iedziļinājušies, deputāti vienbalsīgi nolēma, ka šāds ierosinājums ir vērā ņemams.

Darba grupa tiešām būtu izveidojama; tās dalībnieki varētu strādāt ar sagatavotajiem dokumentiem, tostarp šīs sēdes lēmuma projektu, lai galarezultātā dome spētu pieņemt atbildīgu lēmumu, gan domājot par iedzīvotājiem, gan Tukuma lidlauka tālāko attīstību. To, ka lidlaukam jāattīstās, klātesošie nenoliedza. Darba grupas dalībnieki sēdē netika nosaukti, taču tika panākta vienošanās, ka tajā būs pa diviem pārstāvjiem no iedzīvotāju vidus, "Tukums Aiport" un novada domes, kā arī tiks pieaicināti šīs nozares eksperti.

Ločmelis gan iebilda, ka darba grupa nepalīdzēs šo jautājumu risināšanā un viss atkal iekavēsies, pašvaldības vadītājs Juris Šulcs atzina, ka visus dokumentus no institūcijām dome nemaz neesot saņēmusi.

Pēc sēdes domes priekšsēdētājs Šulcs atzina, ka darba grupas izveidošana, iespējams, pieliks punktu līdz šim emocionālajām diskusijām par lidlauku. Viņaprāt, risinājums ir panākams un, iespējams, tas varētu notikt mēneša vai divu laikā, vēsta laikraksts.

Jau ziņots, ka 607 tukumnieki nosūtījuši vēstuli Tukuma novada domei ar lūgumu neļaut Tukuma lidlauku pārveidot par starptautisku, komerciālu lidostu. Vēstulē domei iedzīvotāji norāda, ka līdz ar starptautiskas lidostas izveidi palielināsies trokšņu līmenis un mazināsies nekustamo īpašumu vērtība. Tādēļ viņi lūdz Tukuma novada domi atstāt spēkā pašreizējos ierobežojumus lidlauka izmantošanā.

Tukuma lidlaukā notiek vērienīgi būvdarbi, un tā attīstībā ieguldīti jau četri miljoni latu, galvenokārt cerot uz to, ka ar laiku zemo cenu aviokompānijas kā "Ryanair", "Norwegian", "Wizz Air" tiks apkalpotas Tukumā, nevis lidostā "Rīga".

Lidlauks atrodas Engures novada Smārdes pagasta robežās. Vietējie iedzīvotāji pret lidostas vērienīgajiem plāniem protestē. Kopumā aktīvā lidostas darbība varētu skart aptuveni 400 mājsaimniecību, no kurām 12 ir iesniegušas iebildumus.

Pēc "Lursoft" datiem Tukuma lidlauks pastarpināti caur uzņēmumu "K.S.Avia" gandrīz pilnībā pieder diviem Latvijas uzņēmējiem - Konstantīnam Soloduham un Sergejam Ščukinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!