Ķemeru nacionālā parka administrācija ir pieņēmusi lēmumu slēgt Lielā Ķemeru tīreļa laipu apmeklētāju drošības dēļ, jo laika gaitā lielā apmeklētāju noslogojuma dēļ laipas dēļi ir stipri nolietojušies un vietām laipa ir kļuvusi bīstama, informēja parka Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilza Vanaga.
Ņemot vērā lielo laipas noslogojumu, Lielā Ķemeru tīreļa laipai ir nepieciešama pamatīga rekonstrukcija. Parka administrācija ir uzsākusi darbu pie projekta izstrādes par Lielā Ķemeru tīreļa laipas rekonstrukciju, kas paredz šīs dabas takas infrastruktūras uzlabošanu, laipas papildus posmu izveidošanu, kā arī laipas piemērošanu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Ekonomiskās krīzes apstākļos jaunu ERAF projektu iesniegumu atlase apakšaktivitātes "Antropogēno slodzi samazinošās, izglītojošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās" ietvaros atbilstoši apstiprinātajiem Ministru kabineta noteikumiem netika izsludināta, tādēļ turpmākā projekta izstrāde un realizācija ir atkarīga no Ministru kabineta lēmuma par apakšaktivitāšu atlikšanu vai atbalstīšanu.

Līdz šim katru gadu laipa iespēju robežās tika remontēta nomainot stiprāk bojātos dēļus ar jauniem. Šogad šajos remontdarbos palīdzēja arī parka strādājošie brīvprātīgie, ko Ķemeru nacionālā parka administrācija pirmo reizi bija uzņēmusi projekta "Eiropas Brīvprātīgais darbs" ietvaros. Taču šobrīd parka administrācijai valsts ekonomiskās krīzes apstākļos līdzekļu laipas remontam nav.

Lielā Ķemeru tīreļa laipa tika izveidota 2000. gadā un tā līdz šim ir bijusi ĶNP populārākā dabas taka. Pagājušajā tūrisma sezonā to apmeklēja 35 000 - 40 000 cilvēku. Pastaigājoties pa 3 km garo koka laipu apmeklētāji varēja iepazīt purva ekosistēmu - sūnu un mazo purva ezeriņu valstību, kur dzīvo purva tilbītes un aug ne tikai dzērvenes, bet arī kukaiņēdājaugs rasene.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!