Sestdien Liepājā, Jāņa Čakstes laukumā krievu skolu izglītības reformas pretinieku protesta akcijā pulcējās aptuveni 200 dažādu paaudžu cilvēki.
Protesta akcijas dalībnieki turēja rokās plakātus ar uzrakstiem krievu valodā, kas vērsti pret krievu skolu reformu, kā arī veltīti Latvijas Nacionāli demokrātiskās partijas līdera Jevgenija Osipova aizstāvībai, kuram pēc 1.maija nesankcionētās protesta akcijas Liepājā uzrādīta sākotnējā apsūdzība par pretošanos varas pārstāvjiem un kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Uz plakātiem bija uzraksti krievu valodā: "Rokas nost no mūsu skolām", "Es gribu mācīties krievu valodā", "Osipovam taisnība", "Krievi nepadosies", "Mūsu spēks taisnībā", "Osipovs pirmais, kurš nākamais?", "Nāvi reformai".

Sapulces dalībnieki galvenokārt uzstājās ar runām, kurās tika kritizēta un kā absurda un nepieņemama vērtēta mazākumtautību skolu reforma. Uzstāšanās runas mijās ar skaļiem atbalsta saucieniem: "Nē reformai!", "Brīvību Jevgeņijam Osipovam", "Brīvību", "Rokas nost no krievu skolām".

Sapulces organizators Antons Radkevičs aicināja protestu akcijas dalībniekus sniegt liecības par sadursmi ar policiju 1.maija nesankcionētās protesta akcijas laikā Čakstes laukumā. Radkevičs iecerējis sniegt sūdzību tiesā pret policijas darbinieku vardarbību, apgalvojot ka policists žņaudzis un mēģinājis viņu noslepkavot.

Protesta akcijas laikā tika vākti parasti iesniegumam Pašvaldības policijas priekšniekam Normundam Dīķim, kurā lūgts izskaidrot pašvaldības policijas darbinieku rīcību saistībā ar uzbrukumu un spēka pielietošanu pret nesankcionētās akcijas dalībniekiem 1.maijā Čakstes laukumā.

Žurnālistiem Radkevičs pauda viedokli, ka viņus nebaida policijas rīcība un Osipova arests, tā neierobežos jaunu protesta akciju rīkošanu. "Tās būs vēl stingrākas, tomēr likuma ietvaros," sacīja Radkevičs.

LETA jau informēja par Liepājā 1.maijā notikušo izglītības reformas pretinieku nesankcionēto protestu akciju, kuras laikā izcēlās sadursme ar policijas darbiniekiem. Policija aizturēja divus mītiņa dalībniekus, kuriem Liepājas tiesa piesprieda administratīvo arestu par sīko huligānismu un pretošanos policijas darbiniekiem attiecīgi uz astoņām un septiņām diennaktīm administratīvā aresta.

3.maijā policija saistībā ar pirmajām protesta akcijām aizturēja Latvijas Nacionāli demokrātiskās partijas līderi Jevgeņiju Osipovu, kuram tiesa 6.maijā piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu uz diviem mēnešiem.

Liepājas pilsētas un rajona policijas pārvalde ierosinājusi krimināllietu par uzbrukumu varas pārstāvim organizēta grupā. Apsūdzība pagaidām uzrādīta Osipovam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!