SIA "Liepājas ūdens" un akciju sabiedrība "UPB" ir noslēgušas līgumu "Ūdenssaimniecības infrastruktūras objektu rekonstrukcija Liepājā". Saskaņā ar šo līgumu turpmāko divu gadu laikā tiks veikta Liepājai nepieciešamā dzeramā ūdens ieguves vietu rekonstrukcija, informēja SIA "Liepājas ūdens" Projekta realizācijas grupas vadītāja Sandra Dejus.
Dzeramo ūdeni Liepāja saņem no 42 artēziskām akām, kas izvietotas Otaņķos un Aisterē. Līgums paredz šo ūdensapgādes urbumu (aku) apsekošanu un novērtēšanu, skalošanu un rekonstrukciju.

Šajā līgumā paredzēto darbu mērķis ir nodrošināt aku ilgtermiņa ekspluatāciju un pazemes ūdens resursu racionālu izmantošanu un aizsardzību.

Līgums noslēgts SIA "Liepājas ūdens" īstenotā un Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Liepājā, 2. kārta" ietvaros.

Būvniekiem, ņemot vērā urbumu apsekošanas rezultātus, būs jāizstrādā to rekonstrukcijas tehniskie projekti un jāveic aku rekonstrukcija, kas ietvers to virsbūvju, bunkura kameru un žogu nojaukšanu, ūdensvadu pievadu pārbūvi, tāpat pievedceļu remontu vai izbūvi un teritorijas labiekārtošanu.

Līguma kopējās izmaksas ar ir 2 350 355 eiro (aptuveni 1,66 miljoni latu).

Pirmās artēziskās akas tika izbūvētas Otaņķos 1961.gadā. Lielākā to daļa ekspluatētas jau vairāk nekā 40 gadus. Gan akas, gan to tehniskais aprīkojums ir nolietojies.

Projekta "Ūdenssaimniecības attīstība Liepājā, 2. kārta" kopējās izmaksas ir 25,3 miljoni eiro, no kuriem 85 procentus jeb 21,5 miljonus eiro finansēs Eiropas Savienība un 3,8 miljonus eiro, kas ir 15 procenti no kopējām izmaksām, segs SIA "Liepājas ūdens".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!