Šodien sākušies rekonstrukcijas darbi Liepājas centrā, Rožu laukumā, informēja pilsētas domē.
Tas nozīmē izturīgu zālāju veidošanu, apakšzemes komunikāciju sakārtošanu, lai vēlāk varētu sākt strūklaku, celiņu un apmaļu izveidošanu un citus sīkākus labiekārtošanas darbus. Rekonstrukcija Rožu laukumā plānota līdz septembrim.

Rožu laukumā darbi, tāpat kā pašlaik arī Zivju ielas posmā starp Peldu un Kungu ielām, norisinās ar Eiropas Savienības atbalstu. Lai uzlabotu pilsētas centra izskatu, saglabājot un pilnveidojot esošās kultūrvēsturiskās vērtības, pašvaldība sagatavoja projektu "Liepājas vēsturiskā centra renovācija un tūristiem pievilcīgas vides veidošana". Projekts saņēma Eiropas fonda PHARE atbalstu.

Darbus veic uzņēmums "Aizputes ceļinieks".

Projektā ir vairāki posmi: mūziķu un kultūras darbinieku "Slavas alejas" izveidošana, Zivju ielas un Rožu laukuma atjaunošana un sakārtošana, Amatnieku tirdziņa izveide, kā arī elektronisko informācijas kiosku uzstādīšana.

Jau maijā notika "Slavas alejas" atklāšana. Tagad pie Latvijas Pirmās rokkafejnīcas ir skatāmi pazīstamu mūziķu plaukstu atlējumi bronzā un mazās arhitektūras formas baltā betonā. "Slavas aleja" jau kļuvusi par vienu no atpazīstamākiem tūrisma simboliem Liepājā un pat Latvijā.

Zivju ielas posmā tiks sakārtotas apakšzemes komunikācijas un rekonstruēts ielas akmens bruģa klājums. Izveidojot Amatnieku tirdziņu, pašvaldība cer veicināt arī liepājnieku nodarbinātību un ikvienam interesentam nodrošināt iespēju iegādāties tieši Liepājā gatavotus meistaru izstrādājumus.

Četrās vietās - Latviešu biedrības namā, Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā, autoostā un lidostā - tiks uzstādīti elektroniskie tūrisma informācijas kioski. Iepirkumu konkursā par šo kiosku uzstādīšanu ir uzvarējusi SIA "HANSAB".

Kopējās projekta izmaksas ir apmēram 370 000 latu. Precīzā summa būs zināma pēc darbu pabeigšanas.

Lielākā daļa no Liepājas vēsturiskā centra atjaunošanai nepieciešamajiem līdzekļiem ir piesaistīta no Eiropas Savienības (ES) PHARE 2003 ekonomiskās un sociālās kohēzijas (ESK) pasākumiem Latvijā paredzētā finansējuma dabas, vēstures un kultūras mantojuma attīstībai.

ES nauda veido gandrīz 75% no visa projekta finansējuma, valsts finansējums būs 20%, pašvaldība projekta mērķu īstenošanā ieguldīs 4,5%, savukārt Liepājas Amatnieku biedrība piedalās projektā ar nelielu līdzfinansējuma daļu.

Pirmās ieceres par pilsētas vēsturiskā centra atjaunošanu un izbūvi tapušas jau 1999.gadā, kad arhitekta Andra Kokina birojs izstrādāja Zivju ielas un Rožu laukuma rekonstrukcijas un skiču projektu, kurš īstenots pakāpeniski - kopš 2000.gada.

2003.gada pavasarī Liepājā noritēja starptautisks arhitektu plenērs, kurā tika apspriesta tieši pilsētas vēsturiskā centra attīstība. Arī tajā gūtās idejas ietekmējušas šogad īstenotā projekta attīstību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!