Liepājā siltuma tarifs gada laikā pieaudzis vairāk nekā par 41% un martā sasniedzis Ls 42,9 par megavatstundu, informē lielākais Liepājas siltuma ražošanas uzņēmums SIA "Liepājas enerģija".
2006.gada janvārī siltuma tarifs Liepājā bija Ls 29,16 par megavatstundu, bet 2007.gadā - Ls 41,29 par megavatstundu.

Gāzes cena tajā pašā periodā pieaugusi par 142%, apgalvoja uzņēmumā "Liepājas enerģija". 2005.gada beigās, kad uzņēmums sāka darbu, gāzes cena bija Ls 75,23 par 1000 kubikmetriem, bet 2007.gada decembrī gāzes cena sasniedza Ls 181,40 par kubikmetru.

Liepājā siltuma tarifu aprēķina atkarībā no mazuta cenas pasaules tirgū.

Uzņēmumā siltuma tarifa pieaugumu skaidro gan ar pieaugošajām gāzes cenām, gan to, ka pēc stagnācijas Liepājas siltuma ražošanas sistēmā tās modernizācija sākta daudz vēlāk nekā citās pilsētās.

"Liepājas enerģijas" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs sacīja, ka Rīgā siltuma ražošanas sistēmas modernizācija sākta ap 1995.gadu, bet Liepājā desmit gadus vēlāk - 2005.gadā. Siltuma tarifs Rīgā esot ap Ls 35 par megavatstundu, tātad par 18% zemāks.

Vēl acīmredzamo tarifa starpību ietekmējot tas, ka Rīgā siltums esot elektrības ražošanas blakusprodukts, tāpēc arī izmaksājot lētāk nekā Liepājā, kur gāze tiek dedzināta tikai siltuma ražošanai, bet elektrība ražota netiek.

"Liepājas enerģijas" aprēķini liecina, ka siltuma zudumi uzņēmuma ražošanas sistēmās un siltumtrasēs 2007.gadā samazinājušies par 37%, siltuma realizācija samazinājusies par 5%, bet gāzes patēriņš - par 13%. Neskatoties uz to, kopējais tarifs salīdzinājumā ar 2006.gadu ir audzis.

Uzņēmuma aprēķini liecina, ka līdzīgās mājās Liepājā siltuma patēriņš atkarībā no tā, kā ir sakārtoti mājas iekšējie siltumtīkli un kā tā ir nosiltināta, var atšķirties pat desmit reizes.

Tā namu apsaimniekošanas uzņēmuma "Vecliepāja" apsaimniekotajā mājā Peldu ielā 35a 100 kvadrātmetru apsildīšanai patērē 1,01 megavatstundu siltumenerģijas, bet Toma ielā 57 tādas pašas platības apsildīšanai patērē 10,56 megavatstundas, kas ir desmit reizes vairāk.

"Liepājas enerģija" ar centralizētu siltuma piegādi Liepājā nodrošina līdz 40% potenciālo patērētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!