Šogad vairāk nekā citus gadus savairojušās ziedu mušas un par to uzlidojumu satraukušies Liepājas un apkārtnes iedzīvotāji, taču speciālisti aicina nebaidīties – šie kukaiņi pārtiek no nektāra un cilvēkiem nav bīstami, informē "Kurzemes Vārds".

Ziedu mušas nekož - tās tikai tēlo, ka ir līdzīgas bitēm un lapsenēm, kas bruņojušās dzeloņiem, skaidro entomologs Nikolajs Savenkovs. Tāpēc iedzīvotājiem, kas Liepājā un apkaimē satraukušies par strīpaino kukaiņu uzlidojumiem, neesot pamata raizēties.

"Tās absolūti nav bīstamas, tās barojas ar nektāru," norāda Latvijas Dabas muzeja speciālists. Šogad dīvaino kukaiņu esot vairāk nekā citus gadus.

Ziedu mušas ir ļoti liela sugu grupa – to ir vismaz trīs simti dažādu paveidu. Ļoti dažāds ir arī to dzīvesveids. Vienai daļai kāpuri izskatās kā nelielas dēles, tie dzīvo uz lapām un ēd laputis. Tātad dara ļoti labu darbu. Laputīm ļoti patīkot liepas, tātad liepas patiks arī to kukaiņu kāpuriem, kas kaitēkļus ēd.

Tie ļaudis, kuri apgalvo, ka strīpaines viņiem iekodušas, būs kļūdījušies – kukaiņu apkārt ir daudz, pa baru būs gadījies kāds dzēlējs – bite, lapsene vai kamene.

Tuvojas lapseņu un sirseņu laiks. Tad gan cilvēkam jākļūst piesardzīgākam. "No lapseņu un sirseņu kodumiem mirst vairāk cilvēku nekā no visiem lāčiem, vilkiem, mežacūkām, kopā ņemtiem," entomologs norāda, ka diezgan bieži ļaudīm ir alerģija no to dzēlieniem. Savenkovs gan piebilst, ka šiem kukaiņiem ir tāds dzīves cikls, ka līdz septembra beigām to vairs nebūs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!