Liepājas aktrišu folkloras apvienība "Atštaukas" 5.augustā svinēs desmit gadu jubileju. Apvienības vadītāja Ināra Kalnarāja aģentūrai BNS pastāstīja, ka jubilejas svinības notiks "Atštauku" mājvietā - folkloras centrā "Namīns", Bāriņu ielā 32.
"Šajā dienā centra vārti būs atvērti jebkuram viesim. Notiks koncerts, balle, būs cienasts, skanēs dziesmas, savukārt mūsu darbības vēsturi varēs apskatīt fotoizstādē, kā arī koncertus varēs skatīt videoierakstā," pastāstīja Kalnarāja.

"Atštaukas" izveidojušās 1995.gada jūnijā. Divpadsmit Liepājas teātra aktrises toreiz izdomājušas sezonas slēgšanas svētkos iepriecināt kolēģus ar tautasdziesmām. Sadziedāšanās iepatikusies, tāpēc aktrises nolēma arī turpmāk turēties kopā.

Folkloras kopas nosaukums radies spontāni, atceroties latviešu rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa populāras komēdijas varoņa sacītos vārdus: "Kas tas ir, ka man tādi atštaukas vien gadās!" "Atštauka" ir reti lietots vārds un apzīmē cilvēku, kurš vēl ir visnotaļ labs un derīgs, bet nevienam īsti nevajadzīgs.

Folkloras apvienības dalībnieces nāk no visiem Latvijas novadiem, tāpēc arī dzied dažādu novadu tautas dziesmas. Apvienības muzikālā vadītāja ir Austra Pumpure.

Pērn "Atštaukas" izveidoja Folkloras centra skolu latviskās dzīvesziņas veidošanai bērniem, kā arī katram interesentam. Folkloras centra skolas pamatmērķis ir nodrošināt tradicionālās kultūras atpazīstamību, kā arī veicināt sabiedrības līdzdalību un tradīciju uzturēšanu.

Folkloras skolā nodarbības notikušas gan Miķeļos, Mārtiņos, Lieldienās, Līgo svētkos, gan arī Ziemassvētkos. To ietvaros notikusi gan tradicionālo paražu apzināšana, svētku svinēšana un radošās nodarbība, gan sadarbība un kopēju svētku svinēšana ar pilsētas mazākumtautību folkloras ansambļiem un kopām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!