Liepājas Karostas cietums, kas pēdējos gados ir viens no populārākajiem pilsētas tūrisma objektiem, ceturtdien svinēs savu piecu gadu jubileju.
Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja Monta Krafte pastāstīja, ka plašas svinības pagaidām gan nav plānotas, jo patlaban cietumā ir spraigākais darba laiks - to regulāri apmeklē skolēnu grupas.

"Jubileju atzīmēsim kolektīva lokā," pauda Krafte.

Vairākus gadus Karostas cietuma ēka stāvēja tukša un bija pakļauta vandalismam, līdz Lejaskurzemes Tūrisma informācijas birojs 2002. gada 27. septembrī tur sarīkoja pirmo realitātes izrādi "Aiz restēm".

Izrāde īsā laikā kļuva ļoti populāra. 2002. gadā tika nodibināta "Karostas glābšanas biedrība" (KGB), kas kopš 2003. gada jūnija apsaimnieko Karostas cietumu un kopš 2005. gada -arī Ziemeļu fortus.

Karostas cietumā apmeklētājiem tiek piedāvātas ekskursijas, realitātes izrāde "Aiz restēm", nakšņošana, 24 stundu programmas. Ziemeļu fortos notiek ekskursijas lāpu gaismā un spiegu spēle "Bēgšana no PSRS".

Cietumā uzņemta filma "Kameras biedri", filmēti vairāki mūzikas videoklipi, kā arī uzņemts seriāls "Virssardze", kas demonstrēts Krievijas televīzijā.

Karostas cietuma "arestantu" vidū bijuši ministri, pilsētu mēri, konsuli un vēstnieki, slaveni aktieri un mūziķi.

Pēdējos gados Karostas cietums saņēmis arī vairākas nozīmīgas balvas.

Karostas garnizona cietums celts 20.gadsimta sākumā. Sākumā tas būvēts Karostas hospitāļa vajadzībām. Tomēr jau 1905.gadā cietumā sodu izcieta revolūcijas notikumos iesaistījušies garnizona jūrnieki. Ar katru kārtējo varas maiņu cietums piedzīvoja arvien baismīgākus notikumus. Vieta pretī cietumam, kur tagad atrodas garāžas, kļuvusi par brāļu kapiem ieslodzītajiem, kas nošauti turpat pie cietuma žoga. Ne vienu vien ieslodzīto nonāvēja cietuma necilvēciskie apstākļi, un leģendas vēsta, ka arī spoki noveduši līdz psihiskām traumām.

Pēdējos gadu desmitos ēka kalpoja par virssardzes cietumu gan padomju armijas, gan Latvijas armijas Jūras spēkiem. Pēdējie ieslodzītie atstājuši savas piezīmes uz cietuma kameras sienām vēl pavisam nesen - 1997.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!