Starptautiskā arhitektūras ideju konkursa žūrija par labāko piedāvājumu Liepājas koncertzālei atzinusi Austrijas firmas "Giencke & Company" piedāvāto koncertzāles vīziju "Urban Loop", piektdien žurnālistus informēja Latvijas arhitektu savienības priekšsēdētājs Juris Poga.
Šajā piedāvājumā ārēja apjoma čaula aptver vairākus blīvus kodolus (lielā un mazā zāle, rekreācijas telpas, sabiedriskās telpas dažādām aktivitātēm).

No tās tikai nedaudz atpaliek Latvijas projektētāju firmas "Arhis" piedāvājums "Sound of Dune". Kā sacīja Liepājas koncertzāles atbalsta fonda prezidents un Liepājas simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Imants Resnis, abi šie piedāvājumi ir gandrīz līdzvērtīgi un turpmāk ar to autoriem tiks risinātas sarunas par nepieciešamām izmaiņām un korekcijām pirms projekta izstrādes.

"Tas, kurš no šiem abiem variantiem tiks izraudzīts koncertzāles projektēšanai, būs atkarīgs no pašiem projektētājiem, cik viņi būs gatavi ņemt vērā žūrijas komisijas piebildes un izdarīt izmaiņas," sacīja Resnis. Viņš gan atteicās atklāt, kurš no abiem projektiem viņam pašam patīk labāk un liekas piemērotākais.

Starptautiskajā arhitektūras ideju konkursā "Liepājas koncertzāle" tika iesniegti pieci piedāvājumi, to autori - "Arhis" no Latvijas, "Henning Larsens Tegnestue" no Dānijas, "Giencke & Company" no Austrijas un "PTW Architects" no Austrālijas, kā arī savienība "Peter Cook, Salvador Perez Arroyo and Huirtado" no Lielbritānijas un Spānijas.

Konkursa komisijas locekle, Latvijas kultūras ministre Ingūna Rībena šodien norādīja, ka Liepājas koncertzāles konkurss ir apsveicama iniciatīva sākt starptautisku dialogu starp sabiedrību, arhitektiem un pašvaldību par vidi, mūsdienīgas arhitektūras ierakstīšanos šajā vidē. Šāda saruna Latvijā notiek pirmo reizi, sacīja Rībena.

Helsinku Arhitektūras institūta profesors Mati Rautiola, kurš arī bija konkursa komisijā, atzina, ka piedāvājums ar devīzi "Urban Loop" būs nozīmīgs pieteikums starptautiskajā arhitektu sabiedrībā. Tas Liepājas simfoniskā orķestra vietu atzīmēs pasaules kartē.

Sesks sacīja, ka galvenais ieguvums no šī konkursa - iespēja paskatīties uz Liepāju ar citu, netradicionālu skatienu, ko piedāvā šie darbi. Tā kā Liepāja tradicionāli tiek uzskatīta par mūzikas pilsētu, šī koncertzāle būs arī pilsētas simbols - "Lielais dzintars".

Vēl mēnesi visi pieci piedāvājumi būs skatāmi centrā "Māja" Liepājā, lai ar tiem varētu iepazīties un izteikt savu vērtējumu pilsētas iedzīvotāji.

Lai sekmētu jaunas simfoniskā orķestra koncertzāles būvniecību Liepājā, 2002.gadā tika nodibināts Liepājas koncertzāles atbalsta fonds.

Jaunā koncertzāle plānota kā nozīmīga kompozicionāla centra dominante, kas kopā ar citām ievērojamām Vecliepājas celtnēm, teātri un Trīsvienības baznīcu veidos Liepājas centra kultūras asi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!