Liepājas Tirdzniecības kanālā novietotais svētku rotājums - enģelis - vilina bērnus kāpt uz ledus, tādējādi apdraudot savu drošību, raksta "liepājniekiem.lv".

Portāls novēroja, ka divi pusaudži šķērsoja Tirdzniecības kanālu, lai nokļūtu līdz tur izvietojam eņģelim. Pēc atstātajām pēdām sniegā redzams, ka viņi nav vienīgie, kas šādi riskē, lai ar to nofotografētos vai vienkārši apskatītu.Bez pusaudžiem kanālā uz ledus atradās arī divi bļitkotāji, kas, iespējams, vēl vairāk iedrošināja riskēt, un pārliecināja, ka ledus ir pietiekami biezs, lai izturētu viņu svaru.

Vecāki tiek aicināti rūpīgāk sekot savu atvašu gaitām un skaidrot, ko drīkst un ko nedrīkst dažādās situācijās.

Kā pastāstīja biedrības "Liepājas ezeri" pārstāvis Ēvalds Urtāns, kanālā ledus biezums ir dažāds – no 10 līdz 20 centimetriem, un tas nav drošs. Šogad Liepājas ezerā uz Grobiņas pusi jau cilvēki ir paguvuši ielūzt, bet, vai tie bijuši bļitkotāji vai kādi pārgalvīgie, viņš nevarēja precizēt.

Urtāns atzina, ka eņģeļa dekorācija ir skaista, bet bīstamības risks pastāv, jo pagājušā gadā jaunieši Tirdzniecības kanālu izmantoja rotaļām, tā, ka nācies dzīt projām, lai nenotiktu lielāka nelaime.

“Jāveic preventīvie pasākumi,” mudina Ēvalds Urtāns, kā arī aicina ikvienu pievērst uzmanību tam, vai bērni nestaigā pa ledu, un, ja tas notiek, aizrādīt tiem. Tāpat pašvaldības policijas patruļas varētu pievērst pastiprinātu uzmanību šai vietai. “Uzlikt brīdinājuma zīmi nav vērts,” uzskata Ē.Urtāns, jo tāpat to ignorēs un neievēros, sevišķi diennakts tumšajā laikā.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Jolanta Knīse uzskata, ka dekorācija nav vainīga: “Tad jau gandrīz jebkurš pilsētas rotājums var kļūt bīstams, nerunājot par lāstekām, slidenām ielām, sniega vāliem.” Tam piekrīt arī pilsētas galvenā māksliniece Agita Ansule: “Par bērniem atbildām mēs katrs pats, un viņi ir jāaudzina un jāizskaidro, ko drīkst un ko nedrīkst darīt. Tad jau sanāk, ka nekur nekādu svētku rotājumu mēs nevaram likt, jo jebkurā stabā bērns var uzrāpties un nodarīt sev pāri.” Sākotnēji, domājot par eņģeli, nebija plānots to izvietot uz ledus, bet gan ūdenī, līdzīgi kā pirms diviem gadiem rūķus.

Jolanta Knīse drīzāk norāda uz to, kādu paraugu rāda zemledus makšķernieki. “Uz ezera, kanāla, jūras ledus nedrīkst iet jebkurā gadījumā, īpaši bērni bez pieaugušo uzraudzības,” brīdina J.Knīse, piebilstot, ka svarīga ir katra cilvēka paša rīcība un atbildība pret savu un apkārtējo drošību, veselību un dzīvību. Arī policija aicina līdzcilvēkus būt vērīgiem, un situācijās, kad bērni rīkojas pārgalvīgi, nepalikt vienaldzīgiem, runāt, aizrādīt. “Tas attiecas arī uz rotājumu bojāšanu,” papildina Knīse.

Skolēniem turpinās brīvdienas, un ir daudz vairāk laika ziemas prieku baudīšanai, taču vajadzētu atcerēties par drošību, un lieki nepakļaut sevi briesmām. “Ledus uz ūdenstilpēm var būt viltīgi bīstams. Bet rotaļājoties dzīvas satiksmes ielu tuvumā, slidinoties, slēpojot vai skrienot, var pakļūt zem automašīnas riteņiem. Atstarojošu elementu lietošana tumšajos rītos un vakaros var glābt dzīvību,” atgādina Jolanta Knīse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!