Trešdien pēcpusdienā Jaunliepājas iedzīvotājus satraucis sarkans mākonis, taču izrādījies, ka tas nav ne piesārņojums, ne dabas kataklizma, bet gan rietošās saules stari, ziņo "Kurzemes Vārds".

Laikraksta redakcija trešdien saņēmusi satrauktus zvanus no liepājniekiem, kuri vēlējās noskaidrot, kāpēc virs Jaunliepājas izveidojies dūmu mākonis sarkanā krāsā.

Sākotnēji tika pieļauts, ka vainojami akciju sabiedrības "Liepājas metalurgs" dūmeņi, no kuriem ik pa laikam mēdz gaisā nokļūt rūsgani sārti izmeši. Tie ir tehnoloģiskie putekļi, kurus iekrāso slāpekļa vai dzelzs oksīdi, kas nav veselīgi. Taču šoreiz "Liepājas metalurgs" nebija pie vainas.

Sārteni krāsojās visi dūmi, kuri virzījās uz jūras pusi – gan no TEC, gan dzīvojamo māju skursteņiem. Šādus tos acīmredzot iekrāsoja saltās ziemas saules refrakcija jeb gaismas staru noliekšanās, kas notiek, tiem ejot cauri Zemes atmosfērai.

Sārtais mākonis, kuru veidoja arī skursteņu dūmi, parādījās ap pulksten 15.30, tieši pirms saules rieta, jo pēc meteorologu ziņām, trešdien saulriets bija pulksten 16.06.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!