Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija nosūtījusi vēstules 34 pašvaldībām, kurām nav spēkā esoša teritorijas plānojuma, aicinot līdz šā gada 1.oktobrim pabeigt plānojumu izstrādes procesu. Starp šīm pašvaldībām ir arī Druviena un Litene.
Ministrija "Dzirksteli" informē: ja līdz 1.oktobrim teritorijas plānojuma galīgā redakcija nebūs iesniegta attiecīgajā plānošanas reģionā atzinuma sniegšanai, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs izvērtēs iespēju izmantot likuma "Par pašvaldībām" 93.pantā doto pilnvarojumu - atlaist pašvaldības priekšsēdētāju.


"Ministram tādas tiesības ir," "Dzirkstelei" saka Druvienas pagasta padomes priekšsēdētājs Juris Graumanis. Viņš skaidro, ka plānojuma izstrāde aizkavējusies, jo pagastā vienmēr licies, ka "ir kas svarīgāks darāms". Tomēr Druvienas pagasta padome cer iekļauties pēdējā termiņā un līdz 1.oktobrim iesniegt apstiprināšanai Druvienas teritorijas plānojuma galīgo redakciju, ja vien iedzīvotājiem sabiedriskās apspriešanas procesā neradīsies kādi būtiski iebildumi. Šis darbs kopumā pašvaldībai būs izmaksājis aptuveni 6000 latu, no kuriem puse ir valsts dotācija, otra puse - pašvaldības līdzfinansējums.



Gulbenes rajona padomes pašvaldību un reģionālās attīstības nodaļas vadītāja Marta Mikolaja "Dzirksteli" informē, ka Litenes pagastam tikko uzsākta teritorijas plānojuma izstrāde, iecerēts oktobrī tikt tikai līdz pirmajai redakcijai. "Fiziski nav iespējams paspēt pabeigt teritorijas plānojuma izstrādes procesu galīgajā redakcijā līdz 1.oktobrim," viņa saka.


Litenes pagasta padomes priekšsēdētājs Gunārs Ciglis "Dzirkstelei" saka, ka teritorijas plānojums varētu būt gatavs nākamgad aprīlī. Kavēšanās ar plānojuma izstrādi notikusi iemesla dēļ, ko var raksturot vienā vārdā - finanses. Pašvaldība no valsts ir saņēmusi mērķdotāciju plānojuma izstrādei. Izmanto arī savu līdzfinansējumu. Kopumā plānojuma izstrāde izmaksāšot aptuveni 15 000 latu.


G.Ciglis uzskata, ka, pašvaldībai strādājot bez teritorijas plānojuma, iedzīvotāji demokrātijas ziņā ir pat ieguvēji.




"Tas nozīmē, ka par katru jautājumu lemj pagasta iedzīvotāji, jo par katru būvniecības ieceri mēnesi notiek sabiedriskā apspriešana. No demokrātijas viedokļa mēs pat līdz šim esam ieguvēji," viņš saka.


Nepieciešamību izstrādāt pašvaldības teritorijas plānojumu nosaka likums "Par pašvaldībām", kurā uzsvērts, ka pašvaldības teritorijas plānojuma izstrāde ir pašvaldības pienākums, lai izpildītu savas autonomās funkcijas. Šī prasība likumā tika ietverta jau 1994.gadā, kad spēkā stājās minētais likums.



Teritorijas plānojumu izstrādi reglamentējošajos normatīvajos aktos tika noteikts arī termiņš, līdz kuram jābūt izstrādātam un apstiprinātam pašvaldības teritorijas plānojumam - līdz 2007.gada 31.decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!