Plānotā medicīnas iestāžu reforma, kas paredz, ka ar 1.septembri lielai daļai valstī esošo slimnīcu mainīsies darba profils, ir neloģiska, savus uzskatus pauda Līvānu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Vadims Krimans.

"Tiem, kuri šo reformu izdomāja, pēc kāda laika būs kauns, jo finansiālās grūtības nevar būt mūžīgas, un tad mēs būsim spiesti atjaunot slimnīcu darbu iepriekšējā līmenī. Atjaunošana izmaksās dārgāk, jo ne tikai īpašumi, bet arī kadri būs zuduši. Viss, kas pašlaik notiek, ir lielo slimnīcu lobēšana. Ja veselības ministra krēslu ieņemtu kādas nelielas slimnīcas pārstāvis, tad viss būtu savādāk," savu nostāju pauda Krimans.

Līvānu slimnīcas valdes priekšsēdētājs pastāstīja, ka vēl šogad pavasarī tika runāts par Jēkabpils rajona centrālās un Līvānu slimnīcu apvienošanu līdz 2010.gadam, taču "pašlaik jau tiek runāts pavisam kas cits".

"Valdība no vienas puses saka, ka slimnīcas var savā starpā apvienoties, taču, no otras puses, - juridiski to līdz septembrim nav iespējams izdarīt," teica Krimans, norādot, ka neatbalsta to, ka rudenī ar slimnīcu tiks slēgts līgums tikai par ambulatorās aprūpes sniegšanu.

"Jā, mēs nevaram nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību 24 stundas diennaktī, jo mums nav dzemdību un ķirurģijas nodaļas, taču slimnīcā varētu tikt sniegta paleatīvā aprūpe, ko arī iepriekš noteica mūsu stratēģiskā vīzija," sacīja Krimans.

Līvānu slimnīcas vadība pieļauj, ka tā tuvākajā laikā varētu sekot citu slimnīcu paraugam un arī vākt iedzīvotāju parakstus pret plānoto medicīnas iestāžu reformu.

"Plānots, ka drīzumā tiksimies ar Veselības ministrijas pārstāvjiem un Saeimas deputātiem, lai apspriestu iespējamos risinājumus. Ja tādi netiks rasti, tad nekas cits neatliks, kā vākt parakstus," sacīja Līvānu slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

Kā liecina informācija Veselības ministrijas mājaslapā, ar šā gada 1.septembri Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra līgumus par neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu 24 stundas diennaktī Rīgas, Vidzemes, Kurzemes, Latgales un Zemgales plānošanas reģionos slēgs ar 20 slimnīcām. Plānotā reforma arī paredz, ka ar 1.septembri Latvijā būs deviņas aprūpes slimnīcas, 12 specializētās slimnīcas, 29 slimnīcas ar ambulatoro aprūpi un divas iestādes, kas turpinās sniegt specializētos veselības aprūpes pakalpojumus - Latvijas infektoloģijas centrs un Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!