Līvānu stikla rūpnīcas darbinieki piektdien iesnieguši SIA "Lettglas" maksātnespējas pieteikumu Preiļu rajona tiesā, informēja tiesā.
Par maksātnespējas lietas ierosināšanu vai neierosināšanu būs zināms nākamnedēļ.

Uzņēmuma pārvaldniece Svetlana Goreva iepriekš pastāstīja, ka šādu soli spert uzņēmuma darbinieki esot spiesti, lai rūpnīcas darbinieki nepaliktu bez atalgojuma.

Pēc Līvānu novada domes rīcībā esošas informācijas, Līvānu stikla rūpnīcas darbiniekiem tikai šomēnes izmaksāta alga par februāri.

Aizvadītajā nedēļā uzņēmuma pārvaldniecei atdresētajā elektroniskajā vēstulē jaunais Līvānu stikla rūpnīcas SIA "Lettglas" īpašnieks, valdes loceklis Haralds Rolfs Linharts norāda, ka līdzekļu ieguldīšana uzņēmuma attīstībā nav paredzēta, kā arī pauda savu aizņemtību.

Goreva no rakstītā secinājusi, ka jaunais uzņēmuma īpašnieks pieļauj iespēju uzņēmumu atzīt par bankrotējošu.

Pašlaik Līvānu novada domes speciālisti gatavo vienošanās dokumentu, saskaņā ar kuru jaunajam SIA "Lettglas" īpašniekam tiks piedāvāts dzēst uzņēmuma parādus Līvānu novada domei apmaiņā pret Līvānu stikla muzeja eksponātu nodošanu domes valdījumā.

Lai novērstu iespējamo Līvānu stikla muzeja ekspozīcijas izvešanu no valsts, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) deleģētie tiesu izpildītāji aizzīmogojuši muzeja durvis, taču ekskursanti joprojām tiek ielaisti muzeja telpās apskatīt kultūrvēsturiskas, sabiedriskas un tūrisma attīstības nozīmes stikla izstrādājumu kolekciju, aģentūru LETA informēja Līvānu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Kraukle.

Unikālās - Baltijā vienīgās - stikla izstrādājumu kolekcijas vērtību nosaka stikla rūpniecības vairāk nekā 120 gadus ilgā vēsture un Līvānu stiklinieku dinastiju, cilvēku ieguldītais darbs un veselība.

Iestājoties par Līvānu stikla muzeja kolekcijas palikšanu Latvijas un Līvānu sabiedrības īpašumā, Līvānu novada dome jau aprīlī nosūtījusi vēstuli Linhartam, pieprasot tikšanos, kurā tiktu apspriests domes lēmums par muzeja pārņemšanu vai atsavināšanu.

Līdz šim jaunais īpašnieks pašvaldībai nav devis nekādu ziņu, lai gan pašvaldības vēstule nosūtīta gan uz viņa uzrādīto adresi Vestbādenē Vācijā, gan uz jaunā īpašnieka "Waterford Northeast Limited" juridisko adresi Londonā Anglijā.

Kopš 2008.gada 28.marta 98% uzņēmuma kapitāla daļu turētājs ir "Waterford Northeast Limited".

2008.gada 15.aprīlī dome ir vērsusies VID, lūdzot VID pārbaudīt, vai SIA "Lettglas" ir veikusi ar likumu noteiktās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas un ienākuma nodokļa maksājumus.

Kā raksta "Neatkarīgā Rīta Avīze", SIA "Lettglas" sociālās apdrošināšanas iemaksu parāds sasniedz 48 000 latu, savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokļu parāds - 68 000 latu. Savukārt uzņēmuma nodokļu saistības pašvaldībai sasniedz gandrīz 50 000 latu.

VID pārņēmis no domes SIA "Lettglas" uzraudzību un pieņēmis lēmumu aizliegt muzeja ekspozīciju izvest no valsts, ko nav tiesīgi darīt arī esošie muzeja un bijušā uzņēmuma īpašnieki. Ja tas notiktu, minētās darbības veicējiem iestātos kriminālatbildība.

Pēc pašvaldības lūguma VID arī deleģējis tiesu izpildītājiem tiesības veikt Līvānu stikla muzeja ekspozīcijas inventarizāciju un uzskaiti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!