Pēdējās dienās Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) no vairākiem Kurzemes puses lauksaimniekiem saņēmusi ziņas, ka Dundagas novadā ir izplatījusies dzīvnieku infekcijas slimība parstereloze, kas jau ir novedusi pie vairāku dzīvnieku nāves, informēja LOSP.

Pastereloze ir visu sugu dzīvnieku infekcijas slimība, ko izraisa pasterellas, kuras pārnēsā asinssūcēji kukaiņi. Pastereloze var būt viena, bet biežāk tā pievienojas daudzām dažādu sugu dzīvnieku slimībām kā papildinfekcija.

LOSP valdes priekšsēdētājs Armands Krauze stāsta, ka "Kurzemes puses zemnieki ir neizpratnē kāpēc Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) no sava 12 miljonu lielā budžeta nevarēja atvēlēt pāris tūkstošus latu slimības apkarošanai jau jūlija vidū, kad parādījās pirmie slimības uzliesmojumi. Tagad diemžēl, zemniekiem nāksies tērēt vēl lielākus līdzekļus slimības apkarošanai, ja laika apstākļi būs labvēlīgi slimībai, kuru izplata kukaiņi. "

Slimības skarto saimniecību īpašniekiem līdz šim nebija pieejamas vajadzīgās vakcīnas un tikai otrdien lauksaimniekiem tika paziņots par vakcīnu pieejamību, atgādinot, ka viena lopa vakcinēšanai nepieciešamas divas vakcīnas, kas lauksaimniekiem dubulto izmaksas un padara cīņu pret pasterelozi vēl neiespējamāku.

Dzīvnieku infekcijas slimību valsts uzraudzības plānā pastereloze nav iekļauta un slimību gadījumos vakcinēšana netiek apmaksāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!