Madonā no 24.līdz 31.jūlijam pasaules latviešu nometnē "3x3" piedalās ģimenes no desmit valstīm, pastāstīja "3x3" Latvijas padomes vadītāja Inese Krūmiņa.
Viņa informēja, ka nometnē pārstāvēta Krievija, ieskaitot tālus Sibīrijas apgabalus, ASV, Kanāda, Vācija, Zviedrija, Austrālija, Šveice, Beļģija, Grieķija un arī Latvija. Dalībnieki no Grieķijas nometnē piedalās otro gadu, bet Beļģija ir pārstāvēta pirmo reizi.

Krūmiņa sacīja, ka šogad nometnē ir kāds īpaši saviļņojošs notikums - starplaikā starp iepriekšējo un šo nometni kāds Tupešu ģimenes no ASV ilgus gadus atbalstīts bērnunama audzēknis no Rīgas ir atradis savu mammu, un viņi abi šogad piedalās nometnē.

Ļoti kupli šogad nometnē ir pārstāvēta vēsturnieka un zinātnieka Oļģerta Auna dzimta - Madonā ieradušies deviņi viņa bērni un mazbērni.

Krūmiņa sacīja, ka nometnes dalībnieku vidū valda ļoti priecīgs noskaņojums, ir pārsteigums par sakopto pilsētu un madoniešu laipno attieksmi. Visas nometnes aktivitātes notiek Madonas pilsētā - skolās, rajona padomes telpās un citur.

Patlaban vēl turpinās nometnes dalībnieku reģistrēšana, tāpēc precīzu to skaitu nav iespējams pateikt. Zināms, ka būs vairāk par 350 dalībniekiem.

Jau ziņots, ka šogad aprit 15 gadu, kopš Latvijā pēc psiholoģes Līgas Rupertes ierosinājuma sākās "3x3" nometņu kustība.

Nometne kopā pulcē trīs vienības - mātes, tēvus un bērnus, kā arī trīs paaudzes - visjaunāko, vidējo un vecāko. Nosaukumam ir vēl trešā jēga - tā pulcē latviešus no visas pasaules - no Rietumiem, no Austrumiem un no Latvijas. To būtība ir palīdzēt saglabāt latvisko identitāti ārzemju latviešos un novērtēt to pašmāju latviešiem. Regulāri ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) atbalstu nometnēs piedalās latvieši no Krievijas, arī no Sibīrijas.

Kopumā ģeogrāfija ir interesanta - nekad nepaliek malā Latvija, ASV, Austrālija, Kanāda un Krievija, bet ir bijusi pārstāvēta arī Lietuva, Baltkrievija, Gruzija, Vācija, Anglija, Zviedrija, Grieķija, Meksika, Venecuēla un Jaunzēlande.

Nometnēs sastopas domubiedri - cilvēki, kam latviskās identitātes stiprināšana, tradicionālās kultūras pārmantojamība un attīstība un ģimenes kopības sajūta pietiekami daudz nozīmē, lai ieguldītu laiku un pūles.

No citām nometnēm "3x3" atšķiras ar to, ka visi lektori, praktisko darbnīcu vadītāji strādā bez atalgojuma, kas ļauj nodrošināt kuplu, daudzveidīgu programmu par dalībmaksu, ko ģimenes var atļauties.

Šogad nometnēs Latvijā būs iespējams mācīties senos amatus: aušanu, keramiku, rotu kalšanu, cepuru darināšanu no dabas materiāliem, latvisko virtuvi, būs atsevišķas nodarbības vismazākajiem nometniekiem, atsevišķas pusaudžiem, būs nometnes koris, tautiskie danči, rotaļas visai ģimenei. Teorētiskajās nodarbībās savās zināšanās dalīsies pazīstami politologi, psihologi, arheologi, folkloristi, vēsturnieki, valodnieki.

Nometne nenozīmē tikai nopietnas mācības vien, būs daudzveidīgas vakara kultūras programmas gan pašiem nometniekiem, gan sadarbībā ar vietējiem iedzīvotājiem. Paredzēta arī novada iepazīšanas ekskursija, būs iespēja satikt lieliskus ļaudis un apjaust, cik latviešiem, kas dzīvo visās pasaules malās, tomēr ir kopīgā.

Pirmoreiz notiks trimdas kultūras mantojuma ievirze, kas ļaus apzināt ārzemēs dzīvojošo tautiešu devumu un kopīgi spriest, ko visi varam darīt Latvijas labā, jo "mums ir ne tikai vienas saknes, bet arī nākotne", saka "3x3" Latvijas padomes vadītāja Inese Krūmiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!