Madonas iedzīvotāju piketā par vietējās slimnīcas saglabāšanu tresdien pulcējušies aptuveni 500 iedzīvotāji plānoto 200 vietā, portālu "Delfi" informēja piketa organizatore Jeuženija Adamoviča.

Foto galerija

Piketu iedzīvotāji organizēja dienā, kad slimnīcu apmeklēja Veselības ministrijas (VM) darba grupa, kura izvērtē mazo daudzprofilu slimnīcu darbību, lai izlemtu, kuras no tām, ietaupot valsts budžetu, pārprofilēt par dienas stacionāriem.

Piketa organizatori, iedzīvotāju biedrība ""Caritas Madona" ar dziesmām un plakātiem sagaidīja ministrijas pārstāvjus, kuriem skaidroja, cik nozīmīga ir slimnīcas saglabāšana. "Mēs esam gatavi doties arī tālāk, ja savāktie paraksti un pikets nelīdzēs. Tas, ko mēs gribam, ir pamatlietas, elementāras cilvēktiesības un iespēja saņemt medicīnisko palīdzību," stāsta organizatore.

Madonas slimnīcas atbalstam iedzīvotāji savākuši 15 690 parakstus, kurus iesnieguši Ministru kabinetā (MK).

Lai gan SIA "Madonas slimnīcas" valdes priekšsēdētājs Bruno Kokars neslēpj savu prieku par iedzīvotāju iniciatīvu, kas liekot saprast Madonas mediķu darba nozīmību, tomēr arī norāda, ka "tas jau nav mūsu lēmums, bet rādītāji mums ir ļoti labi". Viņš pastāstīja, ka valsts pērn slimnīcai piešķīrusi budžeta līdzekļus 2,5 tūkstošu pacientu ārstēšanai, bet slimnīcā pabijuši 6,5 tūkstoši, kas "pierāda mūsu slimnīcas apgrozījumu", sacīja mediķis. Kokars arī norāda, ka Madonas slimnīcā ir gan labs tehniskais nodrošinājums, gan personāls.

Portāls "Delfi" jau informēja, ka 2011.gada budžeta projektā plānots ietaupīt 3,9 miljonus latu, pārprofilējot slimnīcas par dienas stacionāriem vai aprūpes slimnīcām. Tad no pašreizējām neatliekamās palīdzības slimnīcām Rīgā paliktu Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Stradiņa un Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas, bet reģionos – slimnīcas Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Valmierā, Rēzeknē, Daugavpilī un Jēkabpilī.

Veselības ministra Jura Bārzdiņa pārstāvētās Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputāti nosūtījuši Madonas pašvaldībai atbalsta vēstuli, kurā solās neslēgt slimnīcu un saglabāt to pašreizējā darbības kārtībā.

"Izvērtējot visus apstākļus un argumentus, kā arī, lai kliedētu bažas un dažādus pārpratumus, mēs paužam viennozīmīgu atbalstu SIA "Madonas slimnīca" kolektīva un novada pašvaldības viedoklim, kā arī turpmāk Madonas slimnīcai ir jāfunkcionē kā lokālai slimnīcai, kas nodrošina iedzīvotājiem neatliekamo stacionāro medicīnisko palīdzību un ārstēšanu iespējami tuvu dzīves vietai," teikts vēstulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!