Madonas rajonā līdz šim no knišļu kodumiem nobeigušies 42 liellopi un viens zirgs, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Madonas pārvaldes apkopotā informācija.
PVD Madonas pārvaldes veterinārā inspektore Rudīte Ķeze aģentūrai LETA sacīja, ka lielākie zaudējumi knišļu uzbrukuma dēļ rajonā radušies Murmastienes pagasta zemniekam Jānim Kančam, kuram nobeigušies pieci jaunlopi, pārējās saimniecībās krituši pa vienam diviem dzīvniekiem.

Madonas rajona padomes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters aģentūrai LETA sacīja, ka rajonā ārkārtas situāciju pagaidām izsludināt nav vajadzības, līdz šim arī nav bijis nepieciešams sasaukt ārkārtas situāciju komisiju, jo kritušo lopu skaits, salīdzinot ar citiem rajoniem, Madonas rajonā nav tik liels.

Patlaban Madonas rajonā beigtos dzīvniekus savāc SIA "Reneta", bet vakar ar lopu ķermeņu aizvākšanu nodarbojusies SIA "ZAAO - Triāls". Dzīvnieku savākšana neveicas ātri, jo pēc tiem ir jādodas uz saimniecībām visā rajonā, informēja Ķeze.

PVD rajonā telefoniski apzvanījis lielāko ganāmpulku īpašniekus un aicinājis lopus pagaidām nedzīt ganībās. Šodien daudzi saimnieki dienestā interesējas, vai lopus tomēr varētu izlaist no kūtīm, un PVD speciālisti iesaka to darīt, ja lopi iepriekš tiek apstrādāti ar knišļu aizbaidīšanas līdzekļiem, kaut vai pārtikas eļļu.

Patlaban rajonā pietiekamā daudzumā ir gan medikamenti sakosto dzīvnieku ārstēšanai, gan arī aizsardzības līdzekļu.

PVD jaunāko informāciju par kritušo lopu skaitu apkopos šodien vakarā.

Ķeze sacīja, ka pagaidām nav iespējams pateikt, vai šonedēļ, kad tiek solīts vēsāks laiks, knišļu vairošanās varētu samazināties.

Jau ziņots, ka knišļu uzbrukumos mājlopi gājuši bojā jau sešos rajonos - Madonas, Jēkabpils, Aizkraukles, Daugavpils, Preiļu un Krāslavas rajonā. Kopumā bojā gājušas 377 govis, četri zirgi, divas aitas un viena cūka.

Šodien paredzēta Zemkopības ministrijas (ZM) vadības un atbildīgo dienestu sanāksme, kurā tiks vērtēta situācija knišļu uzbrukumu skartajos Latvijas rajonos un runāts par iespējamo zaudējumu kompensēšanu lopkopjiem, kas knišļu kodumu dēļ ir zaudējuši govis.

Šodien paredzēta arī PVD darbinieku tikšanās ar biologiem, lai noskaidrotu knišļu izplatības iespējamo areālu un pārvietošanās iespējas.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS) vakar solīja finansiālu palīdzību Latgales lopkopjiem, kuru ganāmpulkus ir skāruši knišļu uzbrukumi.

Sniedzot palīdzību lopkopjiem, kuru ganāmpulki ir cietuši no knišļu uzbrukumiem, valsts atbildīgie dienesti jau vakar sāka bez maksas dalīt lopu ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, bet vēlāk varētu tikt domāts arī par radušos zaudējumu atlīdzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!