Turaidas muzejrezervāts maija mēnesī aicina skolēnus un pieaugušos izspēlēt piecas dažādas, interesantas un atraktīvas muzejpedagoģiskās programmas.
„Uzvārdu došana Vidzemē”. Programmas dalībnieki iepazīsies ar latviešu tautas vārdu un uzvārdu izcelsmi, tuvāk izzinot uzvārdu došanu Vidzemē. Noskaidros, kāpēc uzvārdi atspoguļo cilvēku rakstura vai fiziskās īpašības, un kā cilvēkus atpazina, kad uzvārdu vēl nebija. Apmeklētāji izsekos uzvārdu izcelšanās vēsturei, iepazīs uzvārdu grupēšanas pazīmes un paši izveidos klases uzvārdu ciltskoku.

Ietērpjoties barona, lielkundzes, rakstveža, zemnieku un amatnieku drānās, nodarbības dalībnieki izspēlēs teatrālu spēli „Muižkungs dala uzvārdus” un izdzīvos vienu no 19.gadsimta nozīmīgākajiem notikumiem latviešu zemnieku dzīvē – brīvlaišanu un uzvārdu došanu. Programmu papildinās jautras vārdu spēles un rotaļas.

Programmas mērķauditorija: 4.-12. klase, pieaugušie. Programmas cena skolēniem: Ls 25.00 + muzeja ieejas biļetes. Programmas cena pieaugušajiem: Ls 31.00 + muzeja ieejas biļetes

„Ciemos pie Turaidas Fogta”. Ciemojoties pie Turaidas fogta, programmas dalībnieki iegūs zināšanas par Latvijas vēsturi 14.-16. gadsimtā, izspēlējot lomu spēli Turaidas pilī un izjūtot vēstures aromātu caur vaska smaržu un senu lietu valdzinājumu.

Iejūtoties bruņinieku vai zemnieku tēlos, fogta viesi apgūs seno rakstību uz vaska tāfelītēm un paši izgatavos senlaicīgu dokumentu. Fogta un rakstveža uzraudzībā apmeklētāji izzinās iedzīvotāju dalījumu kārtās un fogta amata pienākumus. Viduslaiku auru uzburs senatnīga mūzika un kamīna siltums.

Programmas mērķauditorija: 4.-12. klase, pieaugušie. Dalībnieku skaits: līdz 30 personām. Programmas cena skolēniem: Ls 25.00 + muzeja ieejas biļetes. Programmas cena pieaugušajiem: Ls 47.00 + muzeja ieejas biļetes

Orientēšanās spēle „Tūkstošgadu stāsts”. Spēle ikvienu iesaistīs aktīvā un azartiskā pārgājienā, meklējot kartē norādītus Turaidas muzejrezervāta objektus un priekšmetus. Spēles dalībnieki uzzinās leģendu par Turaidas Rozi, apskatīs tēlnieka Induļa Rankas skulptūras Dainu kalnā, iepazīs Turaidas muzejrezervāta ekspozīcijās izvietotos senos priekšmetus un piedzīvos dažādus pārbaudījumus.

Programmas mērķauditorija: 4.-12. klase, pieaugušie. Programmas cena skolēniem: Ls 21.00 + muzeja ieejas biļetes. Programmas cena pieaugušajiem: Ls 21.00 + muzeja ieejas biļetes.

„Ienāc tautasdziesmu pasaulē”. Apmeklējot Tautasdziesmu parku un aplūkojot tēlnieka Induļa Rankas veidotās skulptūras, programmas dalībnieki iepazīs gleznaino tautasdziesmu pasauli, kas atklāj mūsu senču dzīves uztveri, darba tikumu un dabas ritumu.

Raugoties akmens skulptūrās, skolēni dzirdēs stāstījumu par Dainu tēva Krišjāņa Barona bērnības atmiņām, skolas un ganu gaitām. Draudzīgā pulkā skandēs tautasdziesmas, minēs mīklas un izspēlēs rotaļas. Programmas noslēgumā katrs dalībnieks saņems īpašu uzdevumu burtnīcu, kurā varēs pārbaudīt nodarbībā iegūtās zināšanas.

Programmas mērķauditorija: 1.- 6. klase. Programmas cena skolēniem: Ls 18.50 + muzeja ieejas biļetes

„No kā būvēta Turaidas pils?” Programmas dalībnieki iejutīsies amatnieku lomās un paši izgatavos 14.-15.gadsimtam raksturīgus ķieģeļus, no kādiem ir mūrēta Turaidas viduslaiku pils. Katram būs iespēja mīcīt mālus, ar speciālām ķellēm veidot ķieģeļu formu un ievilkt ķieģeļos īpašuma zīmes, tā apliecinot savu meistara darbu. Nodarbības laikā apmeklētāji iegūs zināšanas par īpatnējo Turaidas pils mūrēšanas tehniku un celtniecībā izmantotajiem materiāliem, un aplūkos Turaidas pilī atrastos ķieģeļus ar dažādu mājdzīvnieku pēdu nospiedumiem. Programmu papildinās ekskursija uz Turaidas pili.

Programmas mērķauditorija: 1.-12.klase, pieaugušie. Programmas cena skolēniem: Ls 25.00 + muzeja ieejas biļetes. Programmas cena pieaugušajiem: Ls 25.00 + muzeja ieejas biļetes. Ieejas biļete skolēnam Ls 0.80, pavadošajam skolotājam – bez maksas. Ieejas biļete pieaugušajiem Ls 3.00

Programmas jāpiesaka vismaz trīs dienas iepriekš pa tālruņiem 67971402, 2673799

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!