Alūksnes daudzdzīvokļu mājās maksa par apkuri sadārdzināsies apmēram par 20 procentiem. Akciju sabiedrība “Simone” vēlas tarifu palielināt no apkures sezonas sākuma. Bet no nākamā gada sākuma siltumenerģijai visā Latvijā jāpiemēro 18 procenti pievienotās vērtības nodoklis.
“Zaudējumi radās jau iepriekšējā apkures sezonā, kad tarifu nepalielināja. Elektrība kļuva par 25 procentiem dārgāka ar šā gada 1.janvāri. Par kurināmo ir jāmaksā dubultā. Senāk skaidas saņēmām bez maksas, bet šajā sezonā vidējā iepirkuma cena ir lats par kubikmetru. Šķelda maksā divus, nevis vienu latu, bet par malku jāmaksā vismaz 6,50 latu par kubikmetru. Cerējām, ka tarifu varēs palielināt no 1.oktobra, bet nav izpildītas regulatora prasības. Diemžēl nav iespējams veikt elektrības enerģijas auditu, kamēr vēl nestrādā katlumājas, bet tas ir nepieciešams, lai iesniegtu visus aprēķinus un dokumentus izskatīšanai sabiedrisko pakalpojumu tarifu regulatoram,” skaidro akciju sabiedrības “Simone” valdes priekšsēdētājs Guntis Zālītis.

Vairāk nekā puse daudzdzīvokļu māju iedzīvotāju ir veikuši avansa maksājumus vasarā, kā maijā aicināja pašvaldība. Šie līdzekļi deva iespēju veikt katlumāju remontu un izmaksāt algas strādājošajiem, bet par kurināmo gandrīz nav maksāts. No 45 000 kubikmetriem šķeldas ir piegādāta gandrīz puse. Tāpat no 15 000 kubikmetriem skaidu un no 5000 kubikmetriem malkas ir apmēram puse.

“Septembrī palielinājām malkas iepirkuma cenu, tāpēc to ved diezgan intensīvi. Toties malkas sadārdzinājums nebūs tikai 50 procenti, bet vairāk,” rēķina G.Zālītis. Viņš atzīst, ka viss ir sagatavots, lai sāktu apkuri. Parka ielas katlumāja darbu sāka 1.augustā, 27.septembrī - vidusskolas katlumāja, apmēram nedēļu strādā Torņa ielas un Laurencenes ielas katlumāja, šīs nedēļas sākumā - Apes ielas un pēc tam pārbaudīja arī Merķeļa ielas katlumāju darbībā. “Var būt ārkārtas situācijas, kad notiek neparedzēta avārija trasē. Tās ir sliktā kārtībā, bet izdarīts ir viss, ko varējām,” atzīst Zālītis. Laikraksts jau rakstīja, ka Alūksnes pilsētas dome un “Simone” iesniedza projektu siltumapgādes sistēmas modernizācijas projekta sagatavošanai. Pagaidām vēl nav zināms, vai saņems finansējumu projektēšanai.

Ja neizdosies pasteidzināt jauna tarifa pieņemšanu, uzņēmumam draud bankrots. Tāpat kritiska situācija veidosies, ja iedzīvotāji nespēs samaksāt paaugstināto tarifu. Akciju sabiedrība “Simone” tādā gadījumā nespēs turpināt darbu, bet uzņēmums siltumu piegādā apmēram 100 objektiem. Jau tagad iekrājušies parādi kurināmā piegādātājiem draud ar maksātnespēju. Apes ielas 8 iedzīvotāju parādu iekasēšana nodota SIA “Kreditreform”, kas katru mēnesi pārskaita 100 līdz 200 latus. No tiem, kas nav saistīti ar biznesu un bankām, arī šī firma atsakās iekasēt naudu. “Uzņēmuma finansiālais stāvoklis ir kritisks. Bet tas bija vēl sliktāks pirms pieciem gadiem. Tas nozīmē, ka ir samilzušas valdības neatrisinātās problēmas. Cilvēkiem, kam ir nelielas pensijas vai minimālā alga, netiek dzēsti komunālie maksājumi. Tāpēc “Simone” strādā kā amortizators, kas spiesta ciest zaudējumus,” atzīst Zālītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!