Foto: LETA
Mālpils novada Upmalās sprādzienā daļēji sagrautās ēkas iekonservēšana joprojām nenotiek ‒ iesniegto piedāvājumu cenas ir pārāk augstas, un pašvaldībai, lai segtu izdevumus, nepietiek līdzekļu, pastāstīja Mālpils novada pašvaldības priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs.

Lai arī iepriekš cerēts, ka iekonservēšanas darbus varētu paveikt līdz ziemai, darbi nav sākti, jo iesniegto piedāvājumu cenas ir pārāk augstas un pašvaldība to nevar atļauties. Lielmežs gan nevēlējās precizēt, cik lielas izmaksas pašvaldība iekonservēšanas darbiem bija paredzējusi, kā arī summas, par kādām piedāvāts veikt rekonstrukcijas darbus.

"Pagaidām neko nevar darīt, mēs to nevaram atļauties. Mēs aktīvi meklējam kādu, kas paredzētos iekonservēšanas darbus varētu veikt par summu, kuru mēs varam atļauties," paskaidroja Lielmežs.

Priekšsēdētājs norādīja, ka iekonservēšanas tehniskais projekts pašvaldībai izmaksājis 600 latu.

Līdz ar to, ka pašvaldībai nepietiek līdzekļu ēkas iekonservēšanai, pagaidām arī nav zināms, kad varētu sākties ēkas atjaunošanas darbi. "Ar šausmām gaidu, cik varētu izmaksāt ēkas rekonstrukcija," bažījās Lielmežs.

Viņš informēja, ka ēkā apdzīvojami ir seši dzīvokļi, taču pagaidām tajos atgriezušās četras ģimenes. "Viena no ģimenēm, kura nemitinās ēkā, ir atradusi citu risinājumu, un viņiem nav nepieciešamības ievākties šajā ēkā," minēja Lielmežs.

Jau vēstīts, ka pussagruvušo ēku Mālpils novada Upmalās nolemts iekonservēt. Ēkā apdzīvojami būs seši no 18 dzīvokļiem, un tiem jau ir pievienota elektrība un ūdens piegāde.

Trīsstāvu ēka daļēji sagruva 16.oktobrī, un negadījumā gāja bojā trīs sievietes un divi vīrieši, bet viena no cietušajām ‒ 84 gadus veca sieviete ‒ pēc divām nedēļām mira slimnīcā.

Traģēdijas dēļ bez pajumtes palika vairāk nekā 30 cilvēku.

Nelaimes gadījuma iespējamā versija ‒ gāzes noplūde, kas izraisīja sprādzienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!