Zivju resursu uzraudzītāji secina, ka pēdējā laikā maluzvejnieki īpaši aktīvi darbojušies Aģē. Valsts vides dienesta (VVD) Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Salacgrīvas sektora pārstāvji tur fiksējuši 4 nēģu maluzvejniecības gadījumus.

Inspektors Jānis Brants secina, ka tā ir tikai redzamā daļa. Maliķu pie Aģes bijis daudz vairāk, par to liecina pieķerto nelikumīgo zvejotāju runas - sak, mirkli iepriekš te bija vēl 4, vai arī - žēl, ka uzķērāmies mēs, pēc laiciņa nāktu jau cita brigāde. - Acīmredzot, maluzvejnieki nēģu ķeršanai bija sadalījuši laikus gluži kā uz oficiālā tača, - sprieda inspektors. Viņš arī atzina, ka Aģē nēģu bijis ļoti daudz - ūdenstilpē pie elektrostacijas dambja Skultes centrā pēc pulksten 10 vakarā šķitis, ka ūdens no tiem vārās. Divi nelegālā rūpala gadījumi konstatēti šai vietā, tur maluzvejnieki darbojušies ar smelšanas paņēmienu, izmantojot dzelzs rāmi ar linumu. Tikpat pieķerti upes lejtecē, tur maluzvejnieki izmantojuši murdus. Vienā murdā bijuši 34 kg nēģu, otru acīmredzot izlikuši pavisam neprasmīgi amatieri, tāpēc tajā loms bijis stipri mazāks. Pret aizturētajām 4 personām sākta administratīvā lietvedība.

Kaut zināms, ka maliķu iecienīta vieta Salacā ir pie bijušās papīrfabrikas dambja Staicelē, neviens pie rokas nav pieķerts. Jūrā situāciju inspektors vērtē kā apmierinošu.

Reidi turpinās, bet zivju un līdz ar to arī to kārotāju kustība upēs un jūras līcī šobrīd nedaudz pierimusi, jo nēģu nārsts ir aiz muguras, arī laši vairs tik ļoti nestaigā, vimbu nārsts vēl gaidāms.

Inspektors informēja, ka pabeigti 2 kriminālprocesi, kuros bija apsūdzēti maluzvejnieki. Pērn novembrī zivju resursu sargātāji Aģē bija pieķēruši 3 vīriešus - tēvs ar 2 dēliem nodarbojās ar elektrozveju. Viņiem tiesa piesprieda pa 2 gadiem nosacītu brīvības atņemšanu, kā arī sabiedriskos darbus. 2008. gada novembrī Salacgrīvas kontroles sektora darbinieki 3 maliķus aizturēja arī Rīgas līča piekrastē iepretī Lauteriem, tiesa lēma, ka bez dabai nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas vainīgajiem jāveic arī darbs sabiedrības labā. Aizturētie abos gadījumos bija vietējie ļaudis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!