Foto: ČetrasSezonas.lv
Bērnībā mana ģimene nebija tā, kura daudz ēstu pīrāgus. Patiesībā tikai divas reizes gadā – Jāņos un Ziemassvētkos. Tie parasti arī nebija klasiskākie no pīrāgiem – sākot no mīklas, ko mamma vienmēr raudzēja ledusskapī, līdz pildījumam, kuri parasti bija divi – cauraugusi gaļa ar olu un ievārījums (visbiežāk – upeņu). Te ir abas manas variācijas.

Sastāvdaļas:

gaļas pildījumam:

  • 4 vārītas olas, nolobītas
  • 400 g vītināta bekona, mazos kubiņos
  • 2 ēd.k. olīveļļas
  • svaigi malti melnie pipari

ievārījuma pildījumam:

  • 500 ml upeņu vai kāda cita sarkanā ievārījuma*

Pagatavošana:

  1. Sagatavo mīklu un, kamēr tā rūgst, sagatavo pildījumus. Pannā liec bekonu un olīveļļu un uz vidēji lielas liesmas cep, līdz bekons ir skaisti apcepies, bet ne sauss. Ņem nost no pannas, pārliec bļodā un pievieno sagrieztu vārītu olu. Pieliec piparus un samaisi. Otrā trauciņā liec ievārījumu. Bļodā ar dakšiņu sakul olu. Noliec malā.
  2. Kad mīkla uzrūgusi, sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj divas pannas ar cepamo papīru. 
  3. Uz galda virsmas izbārsti miltus. Paņem kādu astotdaļu vai desmitdaļu mīklas un izrullē apmēram 5 mm biezumā. Sagriez kā kūku 8-10 daļās. Ja aplis ir pārāk liels, tad 12 daļās. Liec pildījumu apļa ārējā malā (resnākajā galā) un rullē uz centru. Kad viss sarullēts, liec uz pannas ar to vietu uz leju, kur rullējums beidzas. 
  4. Kad panna pilna, ar otiņas palīdzību pārsmērē pīrāgus ar olu, liec krāsnī un cep, līdz pīrāgi ir zeltaini. Apmēram 10-15 minūtes. 
  5. Tādā veidā izrullē visus apļus un liec cepties. Ja cep vienu pannu vienā reizē, liec augšas un apakšas režīmā. Ja cep divas pannas, tad konvekcijas režīmā. 
  6. Kad izņem no cepeškrāsns, uzreiz pārsmērē ar sviestu (smērē ar lielo gabalu, kas ir pieejams) un pārliec citā traukā vai groziņā, bet tā, lai pīrāgi ir vienā līmenī. Uzliec pa virsu tīru dvielīti. Ļauj atdzist. Vislabāk, ja dziest tā, lai pīrāgi nav cits uz cita, bet vienā līmenī.  

Papildinājumi:

* Izmanto ievārījumu, kurā ir ogu vai augļu gabaliņi. Lai nav džems ar vienmērīgu masu. Ja ievārījums ir pārāk šķidrs, nokās to sietiņā, šķidrumu izmanto dzērienu pagatavošanai, biezumus - pildījumam.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!