Foto: DELFI

Veikalu tīkls "Maxima" līdz šīm nav spējis pareizi tikt galā ar situāciju, ko radījusi traģēdija Zolitūdē, otrdien atzina kompānijas īpašnieka "Vilniaus Prekyba" akcionārs Ignas Staškevičus.

Publiski apspriestie jautājumi atklāj veikala nespēju un Štaškevičus atvainojas "Maxima" īpašnieku vārdā visiem Latvijas iedzīvotājiem par to, ka uzņēmums nav darījis pietiekami, lai novērstu traģēdiju. Tāpat akcionārs atvainojās par nespēju izglābt bojā gājušos "Maxima" darbiniekus un pircējus un izteica nožēlu par glābēju bojāeju. Štaškevičus arī atvainojās par aizskarošajiem izteikumiem, nepareizo rīcību un maldinošo informāciju no "Maxima" pārstāvju puses pagājušajā nedēļā.

Saistībā ar notikušo viņš ir parūpējies par "Maxima Latvija" vadības nomaiņu un paliks Latvijā, lai nodrošinātu atbalsta koordinēšanu cietušo un bojā gājušo ģimenēm, sadarbību ar atbildīgajām institūcijām un sniegtu informāciju sabiedrībai.

"Maxima" ir uzsākusi iekšējo izmeklēšanu, lai noskaidrotu kļūdu iemeslus, kas maksājušas 54 cilvēku dzīvības. Tāpat Staškevičus sola sadarbību ar ekspertiem, lai atklātu jumta sabrukšanas iemeslus. Viņš piekrīt, ka "Maxima" īpašnieki un menedžments ir atbildīgs par to, kas ir noticis. Šobrīd uzņēmums pilnībā uzticas notiekošajai izmeklēšanai Latvijā.

Traģēdijas rezultātā "Maxima" solās uzlabot darba apstākļus darbiniekiem, tāpēc Staškevičus paliks Latvijā kamēr situācija būs nokārtota. Ir nepieciešams cilvēcīgāka pieeja pret darbiniekiem, lai izprastu viņu vajadzības, kas līdz šim, iespējams, neesot tikušas līdz galam ņemtas vērā. "Straujās izaugsmes dēļ mēs piemirsām par būtiskiem procesiem un vērtībām. Es esmu pārliecināts, ka "Maxima" ir uzsākusi būtiskas pozitīvas pārmaiņas," atzina akcionārs.

"Es personīgi pārraudzīšu, kā mēs mainām uzņēmuma iekšējo kultūru - vadības nomaiņu, procesu pārraudzību" noslēgumā atzina akcionārs.

"Nauda nespēj nopirkt visu, tāpēc vienkārši palielināt naudas apjomu, ko izmaksāt upuru tuviniekiem, nebūtu pareizi. Tas nav naudas jautājums. Ja būs nepieciešama lielāku materiālo līdzekļu ieguldīšana, tad mēs pie tā strādāsim. Tā pozīcija netiks mainīta. Nav noteiktu limitu upuru tuvinieku palīdzībai, bet mums ir jāņem vērā ne tikai materiālie līdzekļi, jo nereti sociālie dienesti un speciālisti var palīdzēt daudz vairāk un labāk," norāda Staškevičus, runājot par summām, kas tiks izmaksātas upuru radiniekiem.

Viņš arī piekrīt, ka nākotnē arodbiedrības var būt spēcīgs uzņēmuma balsts. Mazumtirdzniecības nozare ir labvēlīga arodbiedrībām un "Maxima" būs jāņem vērā arodbiedrību iesaiste, lai uzlabotu izpratni par darbinieku vajadzībām, atzina akcionārs. Nekādu lielāku attīstības plāni Latvijā veikalu tīklam "Maxima" nav. 

Līdz šīm bija plānots atvērt papildus veikalus dažādās Latvijas vietās, taču tas pagaidām ir apturēts. Kopš 1992.gada, kad "Maxima" tika atvērti pirmie uzņēmuma, šī ir lielākā krīze, kādu veikalu tīkls ir pieredzējis savā pastāvēšanas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!