Foto: F64

Siju slodžu aprēķina kļūda varētu būt iemesls tam, ka Zolitūdes lielveikalam "Maxima" iebruka jumts, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" pieļāva būvkompānijas "Re&Re" valdes loceklis Didzis Putniņš.

Putniņš skaidroja: ja ir nepareizi aprēķinātas slodzes, tad "to [siju] skrūves ir pirmās, kas lec ārā". Tas gan vēl nav oficiāls slēdziens, taču Putniņš uzskata, ka jumta iebrukšanu, visticamāk, ir izraisījušas slodžu aprēķinu kļūdas. Tas, vai šis minējums ir pareizs, būs zināms tad, kad uzņēmuma pārstāvji varēs iekļūt būvlaukumā un paņemt paraugus, bilda Putniņš.

Būvkompānijas valdes loceklis sacīja, ka ēkā tika izmantotas sijas, kas sastāv no diviem posmiem nevis ir vienlaidu, jo tā sijas ir vieglāk transportēt un montēt. Ja ir pareizi slodzes aprēķini, tad divu posmu sijas ir tikpat kvalitatīvas kā vienlaidu.

Jautāti par skrūvēm, kuras publiski speciālisti jau nodēvējuši par šaj būvei nepiemērotām, "Re&Re" šefi sacīja, ka nav metāla speciālisti. Ēkai izmantotas astotā numura skrūves, taču parasti šādiem jumtiem izmanto skrūves ar augstāku izturības pakāpi.

Jau ziņots, ka Zolitūdē 21.novembra vakarā, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, 54 cilvēki gājuši bojā un vairāki desmiti cilvēku cietuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!