Foto: LETA
Jau jūnijā beidzās Karvas mazās hidroelektrostacijas (HES) būvniecība uz Vaidavas upes, tomēr joprojām nav pieņemts lēmums, vai būve būtu jāpieņem ekspluatācijā, aģentūra LETA noskaidroja Lauku atbalsta dienesta (LAD) Ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldē.

Pašlaik dienesta juristi izvērtē visus dokumentus, kas saistīti ar šo lietu, Valsts Vides dienesta un Alūksnes būvvaldes atzinumus, un sagaidāms, ka viņi pieņems lēmumu par lietas tālāko virzību.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Alūksnes būvvaldē, likumdošanā nav tāda regulējuma, kas noteiktu, cik ilgi pēc darbu pabeigšanas HES būtu jāpieņem lēmums vai būve nododama ekspluatācijā.

LAD jaunumus šajā lietā sola pēc apmēram divām nedēļām.

LETA jau ziņoja, ka Administratīvās rajona tiesas Valmieras tiesu namā Karvas HES būvatļauja atzīta par nelikumīgu.

Vides aizsardzības klubs (VAK) kopā ar Latvijas Makšķernieku asociāciju un makšķernieku klubu "Fario" vērsies tiesā, lai apstrīdētu savulaik LAD izsniegto un vairākus gadus pagarināto Karvas HES būvatļauju.

Tiesa atzinusi par prettiesisku LAD Ziemeļaustrumu reģionālās lauksaimniecības pārvaldes 2010.gada 9.jūlijā izdoto būvatļauju Karvas HES būvniecībai.

Šo tiesas lēmumu pārsūdzējis gan HES būvnieks SIA "Patina", gan LAD.

2002.gadā Latvijā tika apstiprināts to upju saraksts, uz kurām HES nevar būvēt. Pamatojoties uz to, ka būvniecībai uz Vaidavas upes gadu iepriekš jau bija izsniegta būvatļauja, tika pieļauts izņēmums un būvatļauju varēja turpināt pagarināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!