Foto: DELFI
Sestdien pie Mērsraga vēlēšanu iecirkņa sastaptie iedzīvotāji Mērsraga atdalīšanos no Rojas novada novērtēja pozitīvi.

"Tā bija kļūda, ka Mērsrags un Roja vispār apvienojās," sacīja iedzīvotājs Jānis Dumbris. "Būs labāk," Jānim piekrita viņa māte Genoveva, kura bija atnākusi nobalsot pašvaldības vēlēšanās kopā ar dēlu.

Mērsraga un Rojas iedzīvotāji līdz šim dzīvojuši salīdzinoši savrupi. "Cik tad mēs braucam uz to Roju," sacīja Genoveva. Jānis gan piebilda, ka viņa bērni no Mērsraga brauc uz mūzikas skolu, kas atrodas Rojā.

Par to, ka Mērsraga lēmums atdalīties no Rojas ir pareizs, nešaubās arī studente Madlēna, kura pašlaik dzīvo un mācās Rīgā. "Visvairāk iegūs tie, kuri nodarbināti zvejniecībā. Viņiem būs visas kvotas, visi būs vienlīdzīgi, ne tā, kad mēs bijām kopā," skaidroja jauniete.

Viņai savu izvēli vēlēšanās izdarīt neesot bijis grūti. "Es uzreiz zināju, par ko balsot," sacīja Madlēna, taču piebilda, ka viņai tīkami kandidāti bijuši divos sarakstos. Līdz ar to vēl labāk būtu bijis, ja divi saraksti būtu "sakombinēti kopā".

"Sākumā visi ļoti protestēja pret to, ka mums jābūt kopā. Bet tagad, kad esam atdalījušies, visa tā aktivitāte ir noplakusi. Es nezinu, vai cilvēkiem tas tiešām ir tik svarīgi. Savējo viņi panāca, bet, kas būs tālāk, es nezinu," norādīja jauniete, komentējot Mērsraga iedzīvotāju pašreizējo noskaņojumu.

"Tādēļ, ka gribam saimniekot paši savā novadā," tā pensionēta skolotāja Inta Apse atbildēja uz jautājumu, kāpēc atbalsta Mērsraga patstāvību. "Tā Roja mūs tomēr mazliet ietekmēja."

Viņa stāstīja, ka dažiem vietējiem iedzīvotājiem ir vienalga, "arī man kā pensionārei, kāda tur atšķirība - ir kopā vai nav, man jau neko dižu nevajag". Savukārt strādājošajiem iedzīvotājiem, it īpaši tiem, kuri nodarbināti no budžeta finansētās institūcijās, Mērsraga patstāvība esot būtiska.

Rojā sastaptā pensionāre Mārīte Leja, kura iepriekš dzīvojusi Sabilē, bet nu jau desmit gadus ir Rojas iedzīvotāja, atzina, ka neizprot iemeslus, kāpēc Mērsrags vēlas atdalīties no Rojas novada. "Es domāju, ka nevajadzēja atdalīties. Cik es saprotu no tā, ko esmu lasījusi, viņi jūtas "apbižoti". Tiešām nezinu, kāpēc viņi vēlas atdalīties," sacīja Leja. Tomēr viņa uzskata, ka viņu personīgi Mērsraga atdalīšanās no Rojas nekādi neietekmēs.

Savukārt līdzšinējā Rojas novada domes darbu Leja vērtēt atturējās. "Man nav nekādas saskares ar domi. Man ir tik liela pensija, ka no pašvaldības nekas nav jālūdz," sacīja Leja.

Sestdien Rojā un Mērsragā notiek pašvaldību vēlēšanas. Vēlēšanu iecirkņi ir atvērti no plkst.7 līdz 22.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!