Foto: DELFI

Bauskas novada Mežotnes pagastā konstatēts, ka Lielupē ir izgājis ledus, un tas ir sablīvējies Rundāles novada Viesturu pagastā. Plūdu draudi nav konstatēti.

Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Šomina informēja, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Bauskas daļas speciālisti kontrolē ūdens līmeņa svārstības Lielupē.

Situācija šodien novērtēta kā normāla, ledus ir izgājis līdz Viesturu pagastam, kur izveidojies neliels ledus krāvuma sadambējums. Patlaban iedzīvotājiem vai ēkām apdraudējuma nav. Arī vietējie pašvaldības dienesti ir apsekojuši savas apdraudējuma teritorijas, bet VUGD ir gatavs ārkārtas situācijām, skaidroja pašvaldības pārstāve.

Kā ziņots, šodien applūšanas dēļ Jelgavas nomalē slēgts Bāra ceļa posms, un, pakāpeniski paaugstinoties ūdens līmenim upēs, pašvaldības speciālisti sākuši pastiprinātu kontroli applūšanai pakļautajās Jelgavas teritorijās.

Jelgavas pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Klismeta informēja, ka no plkst.12 ir slēgts Bāra ceļš no Miezītes ceļa līdz Būriņu ceļam.

Pakāpeniski paaugstinoties ūdens līmenim upēs, atbildīgās institūcijas sākušas pastiprinātu kontroli applūšanai pakļautajās Jelgavas pilsētas teritorijās - Miezītes ceļa apkārtnē, Sniega ielai piegulošajās ielās, 6.līnijā un Lietuvas šosejā.

Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde "Pilsētsaimniecība" paziņojusi, ka aicina iedzīvotājus ievērot brīdinājuma zīmes, kā arī norobežojošās barjeras, ar kurām norobežo upju piegulošos applūdušos ielu posmus.

Par applūdušām teritorijām, barjeru un zīmju bojāšanu vai zagšanu lūdz informēt Pašvaldības operatīvās informācijas centru (POIC) pa bezmaksas telefonu 8787.

Kā ziņots, situācija Lielupē pie Jelgavas un pilsētā tiek novērota nepārtraukti, taču pagaidām plūdu draudi nav konstatēti.

Arī Jelgavas novadā, tostarp bieži applūstošajā Jaunsvirlaukas pagasta Staļģenē, plūdu draudi mājokļiem nav konstatēti, bet pašvaldība turpina sekot izmaiņām Lielupes un tās pieteku apkaimē.

Ozolnieku novada Salgales pagastā patlaban ir applūdis viens ceļš, kurš pagaidām tomēr ir izbraucams, bet pavasaros parasti applūstošās mājas pagaidām nav apdraudētas.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijas upēs pārsvarā turpinājusies ūdens līmeņa paaugstināšanās un visstraujāk līmenis cēlies Latvijas centrālās daļas upēs, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Mēmelē un Mūsā ūdens līmenis lēni paaugstinās, kā arī Mēmelē iet rets ledus, savukārt Lielupē pie Mežotnes novērojama reta vižņu iešana un tur ūdens līmenis pazeminājies par 34 centimetriem, bet ūdens līmeņa celšanās par 24 līdz 42 centimetriem novērota Lielupē, posmā no Staļģenes līdz Kalnciemam.

Ledus sega pie Staļģenes un Kalnciema ir pacelta un ir izveidojušās piekrastes vaļumjoslas. Palienes pie Mežotnes un Staļģenes sākušas applūst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!