Diabēts ir nopietns veselības stāvoklis, ar ko jārēķinās miljoniem cilvēku. Jau gadiem ilgi nav šaubu, ka diabēta nepieļaušanā tāpat kā diabētiķu dzīves kvalitātes celšanā ļoti nozīmīga loma ir pareizam uzturam. Taču joprojām netrūkst pārpratumu jautājumos par diabēta saistību ar uzturu.
Pēdējā desmitgadē uzskati par to, kas būtu jāēd diabētiķiem, ir piedzīvojuši pamatīgas izmaiņas. To ir veicinājusi jaunu medikamentu parādīšanās, jaunos atklājumos ir norādīts uz kļūdām vecās dogmās, un pārmaiņas ir ieviestas arī ieteikumos par diabētiķu dzīvesveidu.

Te ir minēti daži visbiežāk sastopamie mīti un fakti par to, kas un kad jāēd, ja esi diabētiķe.

Mīts: Ja tev ir diabēts, tu nedrīksti ēst saldumus un tev jāatturas no cieti saturošiem pārtikas produktiem.

Fakti: Senākos laikos, vismaz līdz 1994. gadam tas bija stūrakmens diabētiķa dzīvesveidā. Taču daudzos pētījumos, kas aizsākās jau aizvadītā gadsimta septiņdesmitajos gados, radās iebildes šai teorijai. Pēc daudziem veiktajiem pētījumiem Amerikas diabēta asociācija norāda, ka glikozes (cukura) līmeni asinīs paaugstina kopējais uzturā patērētais ogļhidrātu daudzums, nevis atsevišķi ogļhidrātu veidi.

Tādējādi cilvēki var pa retam apēst kādu saldumu vai cukurotu pārtikas produktu, ja tie uzturā aizvieto citus ogļhidrātus saturošus produktus, vai arī saldumus kompensē atbilstošu diabēta preparātu lietošana. Galvenā doma tāpat kā citiem cilvēkiem ir ieturēt mērenību saldumu un saldu produktu lietošanā.

Mīts: Cieti saturoši produkti, piemēram, maize, pārslas un makaroni ir vienīgie, kas satur ogļhidrātus, un tikai tie palielinās glikozes līmeni asinīs.

Fakti: Tā nekad nav bijusi taisnība. Ogļhidrātus satur ne tikai pārslas, makaroni, pupas, zirņi, cepumi, maize un citi cieti saturoši produkti; bet arī piena produkti, augļi, dārzeņi un cukuroti ēdieni. Visa šī pārtika palielina glikozes līmeni. Par to nav jāsatraucas. Tā tavs ķermenis saņem enerģiju. Lielākā daļa no šiem ogļhidrātus saturošiem produktiem ir vieni no veselīgākajiem - tu vari ēst pilngraudu izstrādājumus, augļus, dārzeņus un piena produktus ar zemu tauku saturu. Noteikti nav nepieciešams izslēgt šos produktus no ēdienu kartes. Būtiski ir ēst šos produktus līdzīgās devās un vienā un tajā pašā laikā ik dienu, lai kontrolētu glikozes līmeni asinīs.

Mīts: Cilvēkiem ar diabētu veikalos jādodas uz nodaļu "diētiskie produkti" un vēl jāpārliecinās, vai pārtika nesatur cukuru.

Fakti: Patiešām nav nepieciešams doties uz diētisko produktu nodaļu un pirkts pārtiku, kas apzīmēta kā cukuru nesaturoša. Bieži vien šādi produkti ir saldināti ar "cukura alkoholiem", kas ir vēl viens ogļhidrātu avots. Cilvēkiem ar diabētu nav jāpērk īpaša pārtika. Ir jāseko veselīgas ēšanas priekšrakstiem.

Mīts: Ja tev ir diabēts, uz pārtikas produkta iepakojuma vispirms jāpievērš uzmanība informācijai par cukura saturu.

Fakti: Nē. Ja pievērsīsi uzmanību pārtikas produkta satura aprakstam, pamanīsi, ka informācija par cukura saturu ir atvasināta no kopējā ogļhidrātu daudzuma. Kopējais ogļhidrātu daudzums ir izcelts, bet cukura saturs ir norādīts mazākiem apzīmējumiem. Cukura saturs ir iekļauts kopējā ogļhidrātu summā. Jāņem vērā, ka pie cukura var nebūt pieskaitīti citi saldinātāji, piemēram, brūnais cukurs un cietes sīrups. Produktos ir arī dabīgi sastopami cukuri, piemēram, piena cukurs piena laktozē, vai fruktoze augļos. Lai izlemtu, vai tev ir jāpērk šis produkts, skaties uz summētajiem ogļhidrātu gramiem, kā arī pievērs uzmanību, vai produkts nav papildus īpaši saldināts.

Mīts: Katram, kam ir diabēts, jāēd ik pēc dažām stundām, vai jāietur trīs ēdienreizes un vēl trīs reizes kaut kas jāuzkož.

Fakti: Mūsdienās tā vienkārši nav taisnība. Tavu maltīšu biežumam ir jābūt atkarīgam no daudziem faktoriem - vai, un kādās devās, tu lieto diabētam noteiktos medikamentus, un kas tās ir par zālēm. Daži jaunākie diabēta medikamenti neizraisa hipoglikēmiju (zemu glikozes saturu asinīs). Tieši izvairīšanās no hipoglikēmijas bija galvenais iemesls, kādēļ tika ieteikts regulāri kaut ko uzkost. Ēšanas biežumam ir jābūt atkarīgam no taviem personiskajiem ēšanas paradumiem un vajadzībām.

Mīts: Ja ārsts iedod ēdienreižu grafiku, tas arī ir viss, kas tev būtu vajadzīgs no diabēta gadījumā nepieciešamajām uztura zināšanām.

Fakti: Kļūda. Visiem cilvēkiem ar diabētu ir ļoti svarīgi sadarboties ar diētas ārstu un diabēta speciālistiem, gūstot jaunas zināšanas, it īpaši tad, ja pirmo reizi esi atklājusi, ka tev ir diabēts. Tas palīdzēs izstrādāt diētas plānu, kas būs atbilstošs tieši tavam dzīvesveidam un diabēta īpatnībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!