Mūsu žurnāla īpašajā grila numurā Mārcis dalās savā pieredzē cūkgaļas kakla karbonādes marinēšanā un grilēšanā. "Lai izdotos garšīgi, nepieciešams labs gaļas gabals, ass nazis un labs grils!" tā saka Mārcis. Piedevās – čuguna katliņā briedināti rīsi un pašgatavota karstā tomātu mērce. Kāda bija pēcgarša pēc ciemošanās? Sāts miesai un dvēselei un smaids sejā vēl trīs dienas pēc tam.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
Gaļai
- 1 kg cūkgaļas kakla karbonādes
- 2 tējkarotes medus
- 2 tējkarotes sinepju
- 1 citrona sula
- 1 glāze tumšās sojas mērces
- ½ glāze eļļas
Karstajai dārzeņu mērcei (Ar šo mērces daudzumu pietiek vismaz 3 kg gaļas. Mērci var saglabāt ledusskapī.)
- 16 tomāti
- 2 palieli burkāni
- ¼ selerijas saknes
- 6 sīpoli
- 8 ķiploka daiviņas
- 2 paprikas
- buntīte seleriju
- buntīte kinzas
- 1 tējkarote kaltēta timiāna
- 1 tējkarote raudenes vai oregano
- 1 ēdamkarote cukura
- 3 krietnas šķipsnas sāls
- 2 veseli čili pipari
- ½ glāze sarkanvīna
Piedevām
- 200 g Basmati rīsu
Gaļas marinēšana
1. Gaļu griež ~ 15 mm biezās šķēlēs un liek palielā bļodā. Visas marinādei paredzētās sastāvdaļas sajauc kopā un pārlej pāri gaļai. Marinē ~ 2 stundas.
Karstā dārzeņu mērce
2. Visus dārzeņus nomazgā.
3. Tomātiem iegriež mizā krustiņu, un aplej ar verdošu ūdeni, pēc 1 minūtes aplej ar aukstu ūdeni un novelk miziņu. Blanšētos tomātus sagriež gabaliņos.
4. Burkānus nomizo un sagriež salmiņos. Tādos pašos salmiņos sagriež selerijas sakni.
5. Sīpolus nomizo un sasmalcina. Lai no sīpolu asās sulas nebūtu jāraud, Mārcis tos griež pie plīts, ieslēdzot tvaiku nosūcēju.
6. Paprikai izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos. Veselus čili piparus (ar visām sēklām) sagriež palielos gabalos.
7. Čuguna katlā vispirms sacep sīpolus, tad tiem pievieno burkānus, seleriju sakni, tomātus un garšvielas – raudeni, timiānu, sāli un cukuru. Liek virsū vāku un uz mazas uguns visu sautē ~ 1 stundu, kamēr tomāti izšķīduši. Tad mērcei pievieno papriku, čili piparu, veselas, nomizotas ķiploka daiviņas un sarkanvīnu, sautē vēl ~ 1 stundu. 15 minūtes pirms sautēšanas beigām pievieno sasmalcinātus zaļumus. Mērce ir ik pa brīdim jāapmaisa.
Basmati rīsi
8. Verdošā ūdenī čuguna katlā ber rīsus, attiecībā 3:1 (3 daļas ūdens, 1 daļa rīsu), pievieno šķipsniņu sāls un 20 minūtes uz lēnas uguns zem vāka (lieki necilā) uzbriedina irdenus.
Gaļas grilēšana
9. Virs vidēji karstā temperatūrā sakarsētām grila oglēm gaļas šķēles liek uz restēm, brūni apcep no abām pusēm (no katras puses cep ~ 6 minūtes), aplaistot ar marinādi. Tad grilu pārsedz ar vāku un gaļu pasutina vēl ~ 8 minūtes.
10. Gaļu pasniedz galdā, klāt servējot rīsus, kas bagātīgi pārlieti ar mērci.
Palutiniet savus mīļos ar gardiem un vienkārši pagatavojamiem ēdieniem no žurnāla "Pie Galda!" recepšu krājumiem.