Svētdien, 28. februārī, Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī tiks atklāts salmu figūru festivāls.

Festivāla ideja radās radošajai apvienībai "Utt.lv", vērojot, kā cilvēki pirms Ziemassvētkiem iegādājas Ķīnā ražotas briedīšu un citu zvēru figūras, lai gan gandrīz katrā Latvijas pilsētā - bērnudārzā, mākslas skolā vai puķu veikaliņā ir cilvēki, kuri prot izgatavot gaumīgus salmu objektus, kas ne vien kvalitātes, bet arī cenas ziņā ir pārāki par importa darinājumiem. Turklāt ikviens interesents itin ātri var apgūt salmu figūru veidošanas pamatiemaņas un izvietot savā pagalmā vai piemājas dārzā paša gatavotus dabīgu materiālu objektus.

Salmu festivāla laikā Botāniskā dārza apmeklētājiem būs iespējams aplūkot vairākus desmitus salmu skulptūru, tostarp pasaku tēlus un multfilmu varoņus. Ikviens ir aicināts papildināt ekspozīciju, izveidojot savas salmu figūras. Darbu autori festivālā izstādītos objektus varēs gan pārdot un izsolīt, gan arī dāvināt vai vest atpakaļ uz savām mājām. Ik sestdienu no pulksten 12 līdz 15 tiks organizētas meistarklases, lai ikviens, kurš vēlas, var apgūt iemaņas salmu figūru veidošanā, papildināt ekspozīciju ar savu darbu un pretendēt uz balvu kategorijā "Dari kā mēs, dari ar mums, dari labāk par mums".

Atklāšanas dienā no pulksten 15 festivāla organizatori aicina visus ciemiņus iedzert krūzīti karstas tējas un izveidot savu salmu lelli. Ja laika apstākļi atļaus, pulksten 18 par godu festivālam notiks savdabīga uguņošana - salmu objekti tiks izgaismoti, un gaisā tiks palaistas gaismas laternas. Salmu figūras Nacionālā Botāniskā dārza teritorijā varēs aplūkot līdz 5. aprīlim - otrajām Lieldienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!