Foto: LETA
Mālpils novada pašvaldības pieaicinātajiem ekspertiem nav vienota viedokļa, kā rekonstruēt Mālpils novada Upmales ciemā pagājušā gada 16.oktobrī sprādzienā daļēji sagruvušo dzīvojamo ēku, pastāstīja Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs ("Vienoti Mālpilij").

Kā pastāstīja Lielmežs, pašlaik vēl notiek īstā risinājuma meklēšana, tādēļ, pirms eksperti nav izvērtējuši, kā labāk rīkoties, viņš nevēlas publiski paust jebkādus argumentus.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, sākotnējā slēdzienā neilgi pēc ēkas sagrūšanas tika secināts, ka ēka ir atjaunojama. Pašlaik radušās šaubas par kādu ēkas daļu, vai tā ir saglabājama. No pieņemtā lēmuma par ēkas atjaunošanu būs arī atkarīgi ēkas konservācijas darbi, tas ietekmēs veicamos darbus ēkas saglabāšanai.

Mālpils novada pašvaldība arī saņēmusi valdības pagājušā gada 15.novembrī piešķirtos 10 000 latu. Šī nauda paredzēta, lai pašvaldība segtu 50% no pabalstiem, ko tā izmaksāja Upmales ciemā notikušajā sprādzienā cietušajiem.

Pašvaldība sociālajos pabalstos izmaksājusi nedaudz virs 6000 latu. Apmēram 7000 latu no valdības piešķirtās naudas pašvaldība gatavojas atvēlēt eksplozijā cietušās ēkas konservācijas darbiem.

Jau ziņots, ka 16.oktobrī Mālpils novada Upmales ciemā notika sprādziens trīsstāvu dzīvojamā mājā. Sprādziena rezultātā tika izpostīta un sagrauta lielākā daļa no 18 ēkā esošajiem dzīvokļiem, un bez pajumtes palika vairāk nekā 30 cilvēku. Negadījumā dzīvību zaudēja seši dzīvojamās mājas iedzīvotāji.

Iedzīvotāji atgriezušies četros dzīvokļos. Vēl divos dzīvokļos būtu iespējams dzīvot, taču to īpašnieki izlēmuši tajos neatgriezties - vienā gadījumā tādēļ, ka ir pieejama cita dzīvesvieta, otrā gadījumā - psiholoģisku iemeslu dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!