Mēs mīlam kartupeļus, un tas ir pamatoti. Latvijā ir tik garšīgi kartupeļi, kā nekur citur pasaulē. Tos tik ierasts baudīt kā neiztrūkstošu piedevu pie gaļas vai zivju ēdieniem – gan novārītus, gan apceptus, gan sagatavotus gardā biezputrā. Mēs liekam kartupeļus arī zupās un salātos. Sacepums ir vēl viens veids, kā parasto, latvisko kartupeli izgaršot pavisam jaunā veidā. Pie tam – sacepums ir tik sātīgs un garšīgs, ka cienīgs nosaukuma "Pamatēdiens". Jo miltaināka būs Jūsu izvēlētā kartupeļu šķirne, jo gardāks izdosies sacepums.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 2 kg miltainu kartupeļu
  • 1 liels sīpols
  • ½ l saldā krējuma vai trekna
  • piena
  • 100 g rīvēta siera
  • 60 g sviesta
  • sāls, malti melnie pipari
  • šķipsniņa svaigi rīvēta muskatrieksta
  • folija
  • veidne cepšanai

8 porcijas

Pagatavošanas gaita:

1. Kartupeļus nomizo un nomazgā. Katlā uzvāra ~ 2 l ūdens, pieber tējkaroti sāls. Kartupeļus liek verdošajā ūdenī un vāra 5 līdz 10 minūtes. Vēl pacietos kartupeļus nokāš un atdzesē tik daudz, lai var paņemt rokā.

2. Sīpolu nomizo un smalki sagriež. Uzkarsētā pannā izkarsē pusi no norādītā sviesta daudzuma un tajā apcep sīpolus. Kad sīpoli kļuvuši caurspīdīgi un nedaudz zeltaini, pievieno saldo krējumu, un sāli un piparus pēc garšas.

3. Karstumizturīgu cepamo veidni ierīvē ar sviestu. Kartupeļus sagriež apmēram 3 mm ripiņās un vienmērīgi kārto veidnē. Pārlej pāri sakarsēto saldo krējumu ar sīpoliem. Uzrīvē nedaudz muskatriekstu. Pa virsu pārkaisa sarīvētu sieru.

4. Veidni ar kartupeļu sacepumu pārklāj ar foliju un liek cepties līdz 180 ºC uzkarsētā cepeškrāsnī uz 45 minūtēm. 5-10 minūtes pirms cepšanas beigām, kad kartupeļu jau mīksti, foliju var noņemt, lai sacepuma virsiņa būtu brūna un kraukšķīga no izkusušā siera kārtas.

5. Pasniedz karstu kā piedevu pie gaļas vai vienkārši kā sātīgu veģetāru ēdienu kopā ar svaigiem salātiem.  '

Variācijas par tēmu:

  • Šim sacepumam garšas bagātināšanai var pievienot dažādus garšaugus un piedevas. Sacepums labi garšos ar sacepta bekona šķēlītēm, ceptām sēnēm, citiem dārzeņiem, piemēram burkāniem.
  • No garšaugiem kartupeļiem piestāv pipari, timiāns, rozmarīns, majorāns, pētersīļi, selerija, ķimenes, sīpoli un ķiploki.
  • Varat pamēģināt variāciju ar sinepēm, saldajā krējumā iemaisot 1-2 ēdamkarotes.
  • Liesākam ēdienam, saldo krējumu var aizstāt ar pienu.

Palutiniet savus mīļos ar gardiem un vienkārši pagatavojamiem ēdieniem no žurnāla "Pie Galda!" recepšu krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!