Foto: Pixabay

Latvija 9.decembrī saņēmusi pirmos Eiropas Komisijas (EK) avansa maksājumus Eiropas Savienības (ES) fondu jaunā 2014.-2020.gada plānošanas perioda darbības programmas "Izaugsme un nodarbinātība" īstenošanai.

Avansa maksājumi saņemti no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) un Kohēzijas fonda (KF), attiecīgi 22 571 773 eiro un 12 684 498 eiro apmērā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) paziņojumā medijiem norāda, ka tagad, kad Latvijas ES fondu darbības programma "Izaugsme un nodarbinātība" ir oficiāli apstiprināta EK, Latvijas tālākais mērķis ir iespējami ātri sākt jaunā perioda aktivitātes. "Ir patiess prieks un lepnums, ka Latvija ne vien bijusi starp pirmajām ES dalībvalstīm, kurai apstiprināta darbības programma, bet arī jaunā plānošanas perioda avansa maksājumus mums izdevies saņemt savlaicīgi," norāda Reirs. 

Viņš vērš uzmanību, ka Latvija ir spērusi vēl vienu lielu soli tuvāk tam, lai 2015.gada nogalē varētu sākt projektu iesniegumu pieņemšanu.

Papildu jau saņemtajiem ERAF un KF avansa maksājumiem jau tuvākajā laikā sagaidāms arī Eiropas Sociālā fonda (ESF) avanss 6 019 827 eiro apmērā. Avansa maksājumus katra ES dalībvalsts no EK saņem plānošanas perioda pirmajos trijos gados. Tie paredzēti programmu līdzfinansēšanas sākšanai plānošanas perioda sākumā.

Papildu pirmajiem avansa maksājumiem 1% apmērā no kopējā finansējuma katrā no fondiem Latvija no EK saņems arī ikgadējos maksājumus.
Kā ziņots, novembrī tika oficiāli apstiprināta 2014.-2020.gada plānošanas perioda darbības programma "Izaugsme un nodarbinātība", kurā Latvijai būs pieejams ES fondu finansējums 4,4 miljardu eiro apmērā.

Pašlaik norit aktīvs darbs pie darbības programmas papildinājuma izstrādes, kurā tiks iestrādāti detalizētāki specifisko atbalsta mērķu nosacījumi, tostarp sasniedzamie rezultāti. Darbības programmas papildinājumu plānots izstrādāt līdz šī gada nogalei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!