Lielākas iespējas saslimt ar ērču encefalītu ir Ventspils un Talsu rajonos, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) dati par saslimstību ar šo slimību pagājušajā gadā.
SVA apkopotie dati liecina, ka šajos rajonos uz 100 000 iedzīvotājiem saslimuši vairāk nekā 33 cilvēki. Tāpat no ērcēm jāuzmanās arī Kuldīgas, Tukuma un Liepājas rajonos, kur saslimstība pagājušogad sasniedza 21 līdz 33 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Arī Rīgā jāuzmanās no ērcēm - blīvākās mazo kukaiņu koncentrācijas vietas ir Mežaparks, Biķernieku mežs, Imantas tuvumā esošie meži, kā arī meži pie Rīgas ezeriem, nformēja SVA laborante Ieva Vilcāne.

SVA Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Bundule gan atzīmēja, ka Rīgas iedzīvotāji visvairāk inficējušies Rīgas rajonā. Pērn rīdzinieki ar ērču encefalītu inficējušies Stopiņu pagastā, Salaspils lauku teritorijā, Ādažu pagastā, kā arī Rīgā - Kurzemes rajonā un Vakarbuļļos.

Rīgas rajona iedzīvotāji pagājušajā gadā inficējušies ar ērču encefalītu Ādažu, Ropažu, Babītes, Krimuldas un Daugmales pagastos, kā arī Salaspils un Baldones lauku teritorijās, liecina statistikas dati.

Šogad Latvijā reģistrēti četri ar ērču encefalītu saslimuši iedzīvotāji. Pagājušajā nedēļā ērču encefalīts atklāts kādam pusaudzim no Ludzas rajona un pieaugušajam no Talsu rajona, informēja SVA Sabiedrisko attiecību daļas vecākais speciālists Jānis Ezerlīcis. Šogad ērču encefalīts konstatēts kādai sievietei no Madonas rajona un kādam pieaugušajam no Valmieras rajona, kurš nebija potējies pret ērču encefalītu.

Vilcāne sacīja, ka šogad slimo ērču visvairāk konstatēts Alūksnes, Gulbenes un Balvu rajonos.

Pirms došanās mežā vēlams uzvilkt jaku ar rāvējslēdzēju un tai jābūt ieliktai biksēs. Ja jakai nav kapuces, sievietēm jāvelk lakats, ar kuru nosedz visu galvu, bet vīrieši var vilkt cepuri. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces ir saskatāmas.

Pastaigas laikā ik pa brīdim jāaplūko apģērbs, lai ieraudzītu un notrauktu pa to rāpojošās ērces. Ērcēm vispiemērotākās ir mitras un ēnainas vietas, tāpēc tās vairāk sastopamas jauktu koku mežos ar labi attīstītu pamežu. Daudz ērču ir nekoptās meža audzēs ar ievērojamu lapu koku, īpaši alkšņu, piejaukumu, bet maz - sausos skrajos priežu mežos.

Uzbrukumam gatava ērce parasti sēž uz zāles stiebra apmēram 10 cm augstumā no zemes, gaidot, kad kāds, kam varētu pieķerties, ies garām.

Ja ērce tomēr piesūkusies, jāatceras, ka pareiza un ātra ērces noņemšana samazina inficēšanās risku. Ieteicams, lai ērci noņem medicīnas darbinieks, jo, nepareizi noņemot ērci, var saspiest tās ķermeni, un koduma vietā brūcē var iekļūt ērces iekšējais saturs, palielinot risku saslimt ar kādu no ērču pārnestajām slimībām, norāda SVA.

Mēnesi pēc ērces piesūkšanās vēlams lietot vairāk vitamīnu, īpaši C vitamīnu, vislabākais - dabīgā veidā, lietot imunitāti stiprinošus preparātus un patērēt daudz šķidruma. Jāizvairās arī no saaukstēšanās, alkohola lietošanas un intensīvām fiziskām slodzēm.

Ērču encefalīts ir akūta infekcijas slimība. Visvairāk vīruss vairojas nervu sistēmā un nodara bojājumus gan Centrālajai nervu sistēmai, gan perifērajai nervu sistēmai. Pēc inficētas ērces piesūkšanās parasti paiet līdz četrpadsmit dienām līdz parādās pirmie slimības simptomi. Maksimālais infekcijas inkubācijas periods ir 45 dienas.

60% gadījumu pēc pārslimošanas infekcija neatstāj sekas, taču 40% gadījumu vērojams nespēks, nogurums un galvassāpes, arteriālā spiediena svārstības. Smagākos gadījumos iespējama kāju un roku paralīze, kustību traucējumi, garīgās attīstības traucējumi, ilgstošas, lēkmjveida galvassāpes.

Slimība var būt arī letāla. Visvairāk no ērču encefalīta cilvēki miruši 1994. un 1998.gadā - attiecīgi 12 un 10 nāves gadījumi.

Visefektīvākais veids, kā izsargāties no ērču encefalīta ir - vakcinēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!