Foto: ČetrasSezonas.lv
Auzas, kas pieder Graudzāļu dzimtai (Poaceae jeb Gramineae), iedalās vairākās sugās, no kurām vispopulārākā ir Avena sativa jeb sējas auzas. Tām ir ļoti sena vēsture. Lai gan mūsdienās katram iesaka dienu sākt ar auzu pārslu putru, tā tas nebija agrāk, kad to uzskatīja par nezāli. Ēģiptiešu kapenēs atrastas liecības par auzām no laika 2000 gadus pirms Kristus dzimšanas. Bet mājsaimniecībās to kultivācija un graudu izmantošana sākās tikai 1000 gadus vēlāk. Iesākumā tās audzēja tikai lopbarībai. Tomēr ar laiku tās ienāca arī cilvēku uzturā un ļoti populāras kļuva Īrijā un Skotijā.

Interesanti, ka tikai 15. gadsimtā tika ieviests angliskais nosaukums "oatmeal" - "auzu ēdiens", kas mūsdienās ir tās pašas auzu pārslas. Vēlāk, 16. gadsimtā, Anglijā populāras kļuva auzu kūkas. Tikai 17. gadsimtā auzas sāka audzēt Ziemeļamerikā; 18. gadsimtā kāds angļu rakstnieks auzas raksturoja tā: "produkts, kuru Anglijā dod zirgiem, bet kurš Skotijā pabaro cilvēkus". Kad 19. gadsimta sākumā Indonēzijā izvirda vulkāns un nopostīja daudzas plantācijas, auzu cena pacēlās vismaz septiņas reizes. Tā kā auzas tajā laikā ļoti daudz izmantoja zirgu barībā, tad tos vairs nevarēja pabarot, un tas noveda pie daudzu zirgu bada. Zirgs tajā laikā bija vienīgais sauszemes transporta līdzeklis, līdz ar to cilvēki vairs nevarēja ērti pārvietoties, un tas sāka apgrūtināt dzīvi. Tāpēc vācu barons Karls fon Draiss izgudroja tā saucamo "skrejmašīnu" (
Laufmaschine, dandy horse
jeb drezīna), ko uzskata par mūsdienu velosipēda priekšgājēju. Tomēr līdz pat 19. gadsimtam cilvēki izmantoja tikai auzas, nevis auzu pārslas, un 19. gadsimta beigās tās ieguva savu formu un vārdu - auzu pārslas. Līdz pat 20. gadsimta otrajai pusei, 1975. gadam, kad slēdza pēdējo ražotni, Īrijā no auzām gatavoja arī viskiju.

Auzas ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem. Tas ir koncentrēts uzturvielu avots - tajā ir, piemēram, magnijs, cinks, dzelzs, kālijs, B1 vitamīns, kalcijs, E vitamīns un augstas kvalitātes proteīns. Auzās ir daudz šķiedrvielu, kas pazemina holesterīna līmeni asinīs un sirdsslimību risku. Arī ja vēlies saglabāt slaidu figūru ziemā, auzas tev ļoti noderēs. Tās stabilizē cukura līmeni asinīs, kā arī tauku daudzumu ķermenī zema glikēmiskā indeksa dēļ, kas ir labi diabētiķiem un palīdz veselīgi samazināt svaru. Šī iemesla dēļ auzas arī palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu. Tajās ir ļoti daudz šķiedrvielu, īpaši tad, ja tās ēd veselā veidā, un tās satur vairākus citus noderīgus vitamīnus un minerālvielas. Tās ir ļoti noderīgs papildinājums cilvēka uzturā, pateicoties augstajai uzturvērtībai.

Izšķir divu veidu auzu pārslas - klasiskās un ātri gatavojamās.

Auzas -  Pēc ražas novākšanas auza vēl ir ar apvalku. Šādu auzu cilvēks ēst nevar, jo organisms nespēj pārstrādāt biezo apvalku. Tapēc cilvēka izmantošanai uzturā auza tiek attīrīta un paliek pliks auzu grauds.

Sagrieztās auzas (angl. pinhead, steel - cut) - vesels, attīrīts grauds iziet caur nerūsējošā tērauda nažiem un tiek rupji sakapāts. Tā kā tiek sakapāts viss garuds un netiek atdalīta neviena daļa, auzās paliek daudz uzturvielu un šādas auzas ir ļoti veselīga.

Auzu pārslas - iegūst tvaicējot auzas un kad tās mīkstas tās saplacina. Tām mērcējot vai vārot uzsūc  daudz ūdens un kļūst lielākas, tāpēc tās bieži izmato arī maizes gatavošanā. Šīs auzu pārslas angļu receptēs mēdz dēvēt par old fashioned vai jumbo.

Ātri vārāmās auzu pārslas - iegūst tāpat kā klasiskās auzu pārslas, bet tikai tvaicējot un saspiežot   jau sagrieztās auzas. Tās izmanto arī maizes un cepumu gatavošanā, kā arī musli un dažādu  batoniņu pagatavošanā.

Šķīstošās auzas (angl. instant oats) pagatavo tāpat kā ātri vārāmās, bet tās tvaicē ilgāk un spiež plānākas. Tās gan zaudē daļu uzturvielu. Bieži sastopamas ātri pagatavojamo putru sastāvā.

Auzu milti - izmanto gan konditorejā, cepot kūkas un cepumus, gan arī, cepot maizi un iebiezinot dažādas mērces un zupas. Tā kā auzās ir ļoti maz glutēna, tās pārsvarā maisa kopā ar citiem glutēnu saturošiem miltiem.

Mūsdienās pieejamas arī bezglutēna auzu pārslas un milti.

Auzu pārslas ir ļoti universālas, un tās var sastapt ļoti daudzās receptēs, kas nozīmē, ka tās pagatavot var ļoti dažādi. Auzu pārslas bieži pārdod sajauktas kopā ar citiem produktiem. Piemēram, dažādu veidu brokastu musli maisījumos. Izmantojot auzu pārslas dažādos ēdienos un nepievienojot miltus, garšā var nedaudz sajust riekstu nianses.

Optimāls porcijas apjoms ir vidēji liela bļodiņa, jo ar auzu ēšanu pārspīlēt, protams, arī nevajag. Ja uz iepakojuma rakstīts - "pilngraudu auzu pārslas", tas nozīmē, ka pakā ir veseli auzu graudi bez čaulas. Savukārt parastās auzu pārslas ir tvaicētas un saplacinātas. Parasto auzu pārslu priekšrocība ir tā, ka tās iespējams pagatavot ātrāk, īpaši nezaudējot uzturvērtību.

Kā iegādāties

Vislabāk iegādājies bioloģiskas. Tālāk jau izvēlies, kam tev pārslas nepieciešamas un kādas tev garšo.

Kā uzglabāt

Vislabāk auzu pārslas uzglabāt sausā, vēsā vietā. Tās nedrīkst pakļaut mitruma vai saules gaismas iedarbībai. Ja iespējams, tās jāglabā hermētiski noslēgtos traukos, lai izvairītos no dažādu sīku kukainīšu vai putekļu piekļūšanas tiem.

Kā pagatavot

Vispopulārākais auzu pārslu pagatavošanas veids ir vārīšana biezputrā kopā ar ūdeni vai pienu. Taču ne mazāk populāri ir izmantot auzu pārslas cepšanai.

No auzu pārslām var gatavot dažādus ēdienu, piemēram, plācenīšus, smalkmaizītes, cepumus, maizi, musli, mafinus, pievienot sablenderētas mīklai un sagrauzdēt ar cukuru. Garšīgi ir arī dažādi batoniņi - musli, auzu plācenīši (flapjack).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!