No ziemas miega priekšlaicīgi pamodies vai, visdrīzāk, ticis pamodināts vienīgais Kurzemē zināmais lācis, sacīja Valsts meža dienesta Ziemeļkurzemes virsmežniecības darbinieks Valdis Ārnests.
Pagājušajā nedēļā Ventspils rajona Ances pagastā pamanīti sniegā atstāti brūnā lāča ķepu nospiedumi. Spriežot pēc tā, ka lāča priekšējās ķepas nospieduma izmērs ir 13-14 centimetri, var konstatēt, ka dzīvnieks ir vidēja lieluma.

Pērn lācis par sevi nelika manīt, bet pirmo reizi ķepaiņa pēdas Ventspils rajonā manītas 2006.gadā. Savukārt 2007.gada janvārī lāci no ziemas miega bija iztrūcinājuši mednieki.

Ārnests pieļauj, ka šis varētu būt tas pats lācis, kurš Ventspils rajonā manīts iepriekš, tāpat nav izslēgts, ka no ziemas miega to atkal pamodinājuši mednieki.

Parasti lāči guļ no oktobra līdz martam. Ārnests pieļauj iespēju, ka lācis pēc pamodināšanas atkal aizgājis gulēt līdz martam.

Tomēr, ja ķepainis vairs negrasās snaust, viņš katrā ziņā meklēs ko ēdamu. Pastāv iespēja, ka viņš var uzklupt mājlopiem - piemēram savvaļas govīm, kas ganās turpat netālu. Cilvēkiem lācis parasti neuzbrūk, ja nu vienīgi aizstāvoties un laikā, kad tam ir mazuļi, atklāj Ārnests.

Ārnests aicina ikvienu, kurš pamana lāča pēdas, ziņot par to Valsts meža dienestam. Tas palīdzētu izsekot pagaidām vienīgā Kurzemē zināmā lāča gaitām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!