Ozolnieku novada dome šomēnes nolēmusi Sidrabenes pagastu pārdēvēt par Salgales pagastu un ierosina Saeimai veikt attiecīgus grozījumus administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā.

Ozolnieku novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vīgants informēja, ka šī vēsturiskā nosaukuma atdošana apspriesta arī agrāk, tāpat ar skolu un pagasta pārvaldes starpniecību neformāli aptaujāti daudzi iedzīvotāji, un vairākums atbalsta Salgales nosaukumu. Oficiāla parakstu vākšana nav rīkota, jo šādā gadījumā likums to neprasa.

"Šādu nosaukuma maiņu atbalstīja arī deputāti, kas pārstāv Garozu, jo atsevišķa Garozas pagasta vairs nav," komentēja Vīgants. Arī daudziem garoziešiem neesot principiālu iebildumu pret Sidrabenes pārdēvēšanu.

Kā iepriekš rakstīja "Zemgales Ziņas", pēc vēsturiskās patiesības, Sidrabenes vārds, ko pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, veidojot ciemu padomes, saņēma Salgales un Garozas pagastu teritorija, ir nejēdzīgs. Šī nejēdzība netika novērsta arī deviņdesmito gadu sākumā, kad laukos daudzviet atjaunoja agrākos pagastus. Tagad runas par iespējamo vēsturiskā nosaukuma atjaunošanu uzjundī no jauna, un pašvaldība saka – esam gatavi uzklausīt iedzīvotāju viedokli.

Ozolnieku novada Sidrabenes pagasta iedzīvotājs Jelgavas Autobusu parka (JAP) vadītājs Pēteris Salkazanovs novada pašvaldības izdevumā "Ozolnieku Avīze" bija rosinājis diskusiju par Sidrabenes nosaukuma atbilstību. "Esmu par vēsturisko patiesību," vēlos dzīvot Salgales pagastā," raksta Salkazanovs. Patlaban viņa ģimenes mājas "Baznīckrogs", kas atrodas Lielupes labajā krastā blakus Salgales baznīcas drupām, skaitās Sidrabenes pagastā.

Ozolnieku novada Domes priekšsēdētāja vietnieks Guntis Rozītis teica, ka ierosinājums apspriests gan Izglītības, kultūras un veselīga dzīvesveida komitejā, gan plašākā sabiedrībā. Iebildumu pret šā Ozolnieku novadā ietilpstošā Sidrabenes pagasta nosaukuma maiņu neesot.

"Tas ir absurds, ka mēs vēl aizvien pagasta nosaukumā lietojam komunistu laikos ciema padomei doto vārdu. Ja Latvijas vēstures zinātajam prasa, kur atrodas Sidrabene, Sidrabenes pilskalns, ir skaidrs, ka domāta Vilces pagasta teritorija. Turpretī tagadējā Sidrabenes pagastā atrodas sešus kilometrus garā, izbagarētā Sidrabenītes upe, pareizāk sakot, grāvis, kura nosaukums lietots kā kompromiss, likvidējot Garozas un Salgales pagastus," stāstīja Rozītis. Viņš uzsvēra, ka Salgales vārds ir īpaši jāstiprina, jo no šā pagasta nāk rakstnieki Edvarts Virza, Līgotņu Jēkabs. Tur atrodas valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes "Auči". Viļa Plūdoņa balāde "Salgales Mada loms" rosina domāt, ka Salgales vārds saistās pat ar 13. gadsimta brīvības cīņām.

Salgales pagastā dzimušais un pēc piecdesmit trimdas gadiem tur atkal dzīvojošais Ilgvars Silgailis, kuram ir lieli nopelni Salgales baznīcas atjaunošanā, sacīja: "Atceros bērnību, kad pa Lielupi pludināja kokus, gāja liellaivas ar cukurbietēm, kad Salgales pagastā bija aktīva sabiedriskā dzīve: aizsargi, mazpulki, pūtēju orķestris. Mūsdienās Salgales vārdu nes pamatskola un baznīca, kas tagad atrodas Emburgas ciemā. Pirmajā brīdī, šķiet, ka priecātos, ja tiktu atjaunots arī vecais pagasta nosaukums. Taču, vairāk padomājot, tomēr tam neredzu sevišķu jēgu. Šodien mēs jau atrodamies Ozolnieku novadā, un, manuprāt, dzīvē vajag mazāk sentimenta. Vairāk jāskatās uz priekšu."

Savukārt garoznieks Latvijas Universitātes profesors Ivars Strautnieks teica: "Droši vien jau veco Garozas pagastu neatjaunos. Savukārt Sidrabenes vārds mūsu teritorijai galīgi neatbilst. Salgales būtu atbilstošāks." Garozas pamatskolas direktore novada deputāte Dina Štelmahere atzina, ka vēsturiskie nosaukumi jāatjauno, jo tā ir sava veida atdzimšana. "Patiesību sakot, arī Garozas vārds mums ir kā iesauka. Vēsturiski pareizi šo vietu būtu saukt par Garrozi. Turklāt pie Bauskas atrodas cita Garoza," pastāstīja Štelmahere.

Rozītis iepriekš skaidroja, ka iespējamā nosaukuma maiņa nekādus izdevumus neradītu, turklāt līdzīgas izmaiņas patlaban notiekot arī citviet Latvijā. Taču pašvaldība gaidīšot iedzīvotāju viedokļus – ja viņi šādu vēlmi izrādīs, jautājumu par Sidrabenes pagasta maiņu apspriedīs novada Dome un pozitīva lēmuma gadījumā virzīs apstiprināšanai valsts institūcijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!