Kāds mednieks otrdien nošāvis mājas pagalmā ieklīdušo mežakuili Rembo, kas izmucis no Līgatnes dabas takām un pārpeldējis Gauju.
Rembo no Līgatnes dabas takām izmuka otrdien, sabojājot iežogojumu, informēja Gaujas Nacionālā parka administrācijas preses sekretāre Līga Eglīte. Dzīvnieka meklēšanā iesaistījās vides inspektori un pašvaldības policija. Dzīvnieka pēdas izsekotas no iežogojuma līdz Gaujas krastam. "Pretēji speciālistu viedoklim, ka nebrīvē mitušais dzīvnieks nepeldēs pāri Gaujai, kad upē ir tik augsts ūdens līmenis, Rembo tomēr nokļuva otrā krastā," stāstīja Eglīte.

Mežakuili savas mājas pagalmā pamanījis kāds Straupes pagasta iedzīvotājs. Kad dzīvnieks iegājis mājas priekšnamā, saimnieks ziņojis medniekiem. Mežakuiļa uzvedība atzīta par bīstamu un dzīvnieks nošauts.

Eksperti veiks analīzes, lai noskaidrotu, vai Rembo nav bijis slims ar trakumsērgu. Zvērkopji mežakuiļa izbēgšanu no iežogojuma saista ar dzīvnieka riesta laika aktivitāti. Iespējams, ka mežakuilis iežogojuma tuvumā sajutis mežacūku baru un devies tam līdzi, izlaužoties laukā, stāstīja Eglīte.

Līgatnes dabas taku vadītājs Jānis Andrušaitis informējis, ka iežogojumi atbilst vajadzīgajām normām dzīvnieku turēšanai nebrīvē, taču atzina, ka konstrukcijas ir daļēji novecojušas. Viņš norādījis, ka dzīvnieka izbēgšanu var uzskatīt par ārkārtēju gadījumu, taču riesta periodā mežakuiļa uzvedību grūti prognozēt.

Zvērkope Velga Vītola uzskata, ka bija iespējams mežakuili sagūstīt un nogādāt atpakaļ, taču speciālisti nevarēja iedomāties, ka dzīvnieks pārpeldēs Gauju un viņu uzskatīs par traku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!