Sestdien Gulbenes - Alūksnes bānītis svinēja 101. jubileju - trīsciparu skaitli, kuru vienādi var izlasīt no abām pusēm. Šajā dienā mājinieki rūpējās, lai gaviļnieks būtu īpaši saposts un lai bānīša suminātājiem - viesiem - būtu jautras svinības.
Skanot Gulbenes kultūras centra pūtēju orķestra melodijām un Amerikas latvieša Ilmāra Dzeņa īpaši Gulbenes - Alūksnes bānītim komponētajai dziesmai, vairāk nekā 100 gadus vecais jubilārs no Gulbenes stacijas devās ceļā, pasažieriem piedāvājot atpūsties Pūriņos, Stāmerienā, izbaudīt laupītāju uzbrukumu Papardē un nogaršot gardu svētku torti Alūksnē.

SIA “Gulbenes - Alūksnes bānītis” direktors Osvalds Lucāns saka, ka katra jubileja ir īpaša. “Domāju, ka cilvēkiem radījām svētku atmosfēru, īpaši tiem, kas devās svētku braucienā ar bānīti, apmēram 200 pasažieriem. Protams, katru gadu jubilejā nevaram izdomāt grandiozus jaunums, tomēr ikreiz cenšamies pasākumus dažādot. Ja arī pasākumu apmeklē 500 cilvēki, vēlāk tūristu skaits dubultojas, jo viņi par bānīti teikuši tikai labu. Pasākums ir lieliska reklāma turpmākajam darbam. Arī šoreiz viesi no Rīgas un citām Latvijas pilsētām atzina, ka pasākums ir izdevies,” saka Lucāns.

Viņš stāsta, ka jau ir ieceres par turpmākajiem pasākumiem. Ziemassvētkos, iespējams, veidos īpašu Ziemassvētku vecīša vagonu, kurā bērni varētu saņemt saldumus un tikties ar Ziemassvētku vecīti. Svētkos bija ieradies Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Endrjū Tesorjērs un pārstāvis no Grieķijas, kas ir sešu Eiropas valstu kopsadarbības projekta par industriālā mantojuma saglabāšanu koordinators. Viņi jubilāram vēlēja vēl ilgi ripot un veicināt tūrisma attīstību.

Svētku dalībniekus Gulbenes stacijā iepriecināja Gulbenes Tautas teātra aktieri, kas bija posušies kāzinieku drēbēs.

Kārtību svētku pasākumā uzmanīja divi slepenie aģenti. Pūriņos vairāk nekā 200 bānīša pasažieriem bija iespējams grafīti tehnikā atstāt individuālo vizuālo informāciju. Stāmerienā svētku viesi izbaudīja bānīša bērnības, jaunības, pilnbrieda un vecumdienu gadus. Uzstājās pedagoģes Ligitas Plešanovas audzēkņi, dejoja “Pededzīte”, “Poga, “Litenietis” un vecākās paaudzes deju kopa “Vērdiņš”. Uzstājās popgrupa “Fonika”, “Vēja meitenes”, kā arī Santas Augules modeļu studijas dalībnieces. Starp dancošanu, tirgošanos, ēšanu, rāpšanos umurkumurā, māla podu gāšanu, jautrību radīja Olga Dreģe un Leons Krivāns. Stāmerienā 101 balts balons no bērnu rokām devās debesīs ar daudziem vēlējumiem gaviļniekam - bānītim.

Kalnenieši bānīša pasažieriem bija sarūpējuši dārzeņu “Mencekli” jeb sautējumu, iespēju nogaršot jēra šašliku un kazas sieru. Mazie apmeklētāji priecājās par lauku sētas mājdzīvniekiem, bet, klausoties Kalnienas vīru un sievu dziedājumā, viesiem uz bānīša sliedēm bija iespējams uzrakstīt laba vēlējumus.

“Ideju ir daudz, kā svinēt nākamās jubilejas. Lai Dievs dod, ka tās visas piepildās,” saka Lucāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!