Lai veiksmīgi noritētu kolektīvu gatavošanās šīs sezonas pasākumiem un 2008.gada Vispārējiem latviešu dziesmu un deju svētkiem, kā arī lai novērtētu kolektīvu māksliniecisko kvalitāti novados un Latvijā kopumā, sestdien sākas skates vairākos žanros, informēja Dziesmu un deju svētku sabiedrisko attiecību koordinatore Inta Šoriņa.
Sestdien un rīt, 5.martā, sāksies novadu skates deju kolektīviem, kas tiek organizētas katru gadu, un vokālajiem ansambļiem, ko organizē katru otro gadu. 8.aprīlī novados sāksies arī koru skates.

Pārējie Dziesmu un deju svētku žanriem - koklētāju un tautas mūzikas ansambļiem, pūtēju orķestriem un citiem - skates tiks rīkotas nākamgad.

Pirmās skates dejotājiem būs sestdien Jelgavas kultūras namā, kur plkst.12 dejos Jelgavas pilsētas, bet plkst.16 Jelgavas rajona deju kolektīvi. Savukārt 5.martā plkst.12 Bauskas rajona Īslīces kultūras namā dejos Bauskas rajona deju kolektīvi. Tām sekos skates pārējos novados katru nedēļas nogali līdz pat 30.aprīlim.

Vislielākais kolektīvu skaits (39) ir pieteikts skatēm Rīgā 30.martā, 31.martā un 2.aprīlī VEF Kultūras pilī. Skatēs visā Latvijā piedalīsies 473 kolektīvi. Katrs deju kolektīvs izpildīs divas dejas - vienu izlozes un vienu izvēles deju no repertuāriem, ko kolektīvi gatavo vasaras pasākumiem.

27.maijā notiks Jauniešu deju kolektīvu svētki Liepājā, 11.jūnijā - VI Vislatvijas vidējās paaudzes deju svētki Bauskā un 3.jūnijā - XII Senioru deju svētki Saldū.

Savukārt Latvijas vokālie ansambļi gatavojas I Starptautiskajam Baltijas valstu vokālo ansambļu konkursam, kura fināls notiks 20.maijā Rīgā, kultūras un tautas mākslas centrā "Mazā ģilde". Tajā tiksies 15 kolektīvi no Latvijas, desmit no Lietuvas un pieci no Igaunijas.

Minētie 15 ansambļi no Latvijas tiek noskaidroti konkursa divās kārtās. Pirmā kārta rajonos un pilsētās jau ir noslēgusies, un otrajai kārtai - skatēm novados ir izvirzīti vairāk nekā 180 kolektīvi.

Otrās kārtas skates vokālajiem ansambļiem sāksies sestdien plkst.11 Tukuma rajona Pastendes Kultūras namā, kurā piedalīsies Tukuma, Talsu, Ventspils un rajonu vokālie ansambļi. Plkst.18 Kuldīgas Kultūras namā skatē piedalīsies ansambļi no Liepājas, Kuldīgas, Saldus un rajona.

5.martā skates turpināsies Jelgavas Kultūras centrā, kur plkst.11 sevi parādīs Jelgavas, Bauskas un Dobeles rajona vokālie ansambļi. Skates risināsies līdz marta beigām un noslēgsies Rīgā 26.martā un 27.martā koncertzālē "Ave Sol".

Katrs kolektīvs izpildīs trīs dziesmas: vismaz vienu dziesmu "a capella" un vienu latviešu tautasdziesmas apdari vai oriģināldziesmu. Pavadījumiem atļauts izmantot tikai akustiskos instrumentus un stingri liegtas skaņu pastiprinošas iekārtas un fonogrammas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!