Līdz analīžu rezultātu noskaidrošanai Ogrē paliek spēkā aizliegums lietot uzturā ūdeni no vairākām akām, kurās iepriekš tika konstatēts augsts piesārņojuma līmenis.
Ogres novada dome norādījusi, ka ūdeni, kurās iepriekš ieplūda notekūdeņi, nedrīkst ņemt no akām, kas atrodas Baldones ielā, Mazajā ielā un tai paralēlajā Rīgas ielas posmā. Lai noskaidrotu piesārņojuma līmeni, kā arī teritorijas lielumu, kuru tas aptvēris, Valsts vides dienests jau ir veicis kontrolurbumus no piesārņotajām akām.

Dienesta ģenerāldirektors Vilis Avotiņš par visiespējamāko noplūdes cēloni atzinis nolietojušās kanalizācijas caurules, kas atrodas Ogres trikotāžas kombināta ražotņu apkaimē. Tādēļ šobrīd Vides konsultāciju birojs pārbaudījis kolektoru sistēmu – izsūknē caurules tukšas un ar speciālām kamerām pārbauda, vai tajās nevarētu būt plaisas caur kurām varētu noplūst notekūdeņi.

Avotiņš arī piebildis, lai gan piesārņojums atzīts par toksisku, iedzīvotāju veselībai netiks nodarīts kaitējums. “Ražotnēs izmantotās krāsas paredzētas apgērbu krāsošanai un, tātad, nevar būt tik ļoti indīgas”, skaidrojis Avotiņš.

Pašvaldība arī atzinusi, ka nav zināms, cik ilgi ūdeni no šīm akām nedrīkstēs lietot. Vides konsultāciju biroja izpilddirektors Aigars Miemis pastāstījis, ka varētu paiet apmēram mēnesis, kamēr toksiskie piejaukumi izskalosies dabiskā veidā.

To, ka ūdens palicis tīrāks, atzinusi arī Baldones ielas iedzīvotāja Selga Rašmane, kuras akā pirms nedēļas tika konstatēts viszilākais ūdens. Tagad tas ir dzidrs, taču nav tik caurspīdīgs, kā bija iepriekš.

Kamēr no akām nevarēs lietot ūdeni, tā piegādi cisternās tāpat kā līdz šim turpinās nodrošināt Ogres novada pašvaldības aģentūra “Mālkalne”, kā arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!