Ogres novada dome un vietējā policija saņēmusi gandrīz 100 iedzīvotāju sūdzību par trokšņošanu Ogres estrādē, ziņo "Ogres Vēstis".
Piektdien, 9.jūnijā, domes tālrunis "pārkarsa" – sekretāre saņēma 89 zvanus, sašutumu izteica daudzi zvanītāji no it visām Ogres malām, kas atrodas tālu no estrādes, bet daži pat lamājās. Vēl vairāk iedzīvotāju visu nakti telefonēja valsts un pašvaldības policijai. Taču ne tikai estrādes skaņu un salūta troksnis traucēja ogrēniešus – divos Strēlnieku ielas namos uguņošana nodarīja postījumus, ko iemītnieki gan nodzēsa paši, nesaucot talkā ugunsdzēsējus.

Domes Tautsaimniecības komitejas ārkārtas sēde sprieda, kas veicams sakarā ar daudzajām sūdzībām par troksni, ko naktī no ceturtdienas uz piektdienu, no 8. uz 9.jūniju, radīja nīderlandiešu dīdžeja Tiesto koncerts Ogres estrādē.

Par situāciju informēja domes priekšsēdētāja padomnieks Raimonds Javoišs, Valsts policijas pārstāvis Māris Rožāns, pašvaldības policijas priekšnieks Māris Preimanis, VUGD Ogres brigādes komandieris Imants Dudarevs, bet paskaidrojumus sniedza SIA "Ogres estrāde" valdes loceklis Arvis Auziņš.

Deputāts Gunārs Kārkliņš norādīja, ka jāizdara izvēle – vai gribam izcelties valsts mērogā, vai arī ievērot iedzīvotāju tiesības netraucēti atpūsties. Viņš izteica nožēlu, ka tikai nākamgad varēs izdarīt izvēli atļaut vai neatļaut kādu pasākumu, jo šajā sezonā estrāde līgumus ar māksliniekiem jau ir noslēgusi un, neatļaujot koncertu, domei nāksies maksāt sodanaudas. Taču jau tūlīt var sekot, lai nepārkāptu domes saistošos noteikumus un netrokšņotu no pulksten 23 līdz 6.

Arvis Auziņš domniekiem atvainojās, stāstīja, ka šovasar tāda trokšņa un uguņošanas vairs nebūšot, un apgalvoja, ka pēc koncertiem sakopt ceļu no estrādes uz staciju un Bērzu aleju palīdzot trīs nolīgti darbinieki, kā arī izteica apmierinājumu, ka, norisinoties tik grandiozam un cilvēku apmeklētam pasākumam, policija sastādījusi tikai 116 protokolus. Uz to PA "Mālkalne" pārstāvis iebilda, ka sētnieki nekādu palīdzību gan nejūtot, bet M.Rožāns no Valsts policijas norādīja, ka sastādīt vairāk protokolu, neraugoties uz pieaicinātajiem papildspēkiem – četrām speciālajām vienībām "Alfa" un piecām ceļu policijas rotām, nebija iespējams, jo ikviena šāda veida procedūra aizņem apmēram pusstundu, tāpēc deviņi no desmit, kas savas dabiskās vajadzības mēģināja nokārtot publiskā vietā, vienkārši saņēma aizrādījumu...

"Mūsu caurlaidība bija pārāk maza, bet pārkāpumu – daudz vairāk," skaidroja Valsts policijas pārstāvis. "Protokolu sastādīšana nepilngadīgo vecākiem turpinās, un kopumā tie pārsniegs pusotru simtu. Taču priecē tas, ka nav smagu negadījumu – viena sasista lūpa, saskrāpēta uzacs un līdzīgi."

Preimanis piebilda, ka tad, ja ir estrāde un notiek šādi pasākumi, jāatrisina automašīnu stāvvietu un pārvietojamo sabiedrisko tualešu jautājums, kā arī teritorijas sakopšana. Jāatrod vietas, kur novietot braucamos, kā arī jāpiesaista brigāde, kas regulē auto plūsmu uz stāvvietām. Laiks ir karsts, cilvēkiem gribas dzert un arī tiem, kas nelieto alkoholiskos dzērienus, kaut kur vajag nokārtot dabiskās vajadzības. Arī apkārtnes sakopējiem jādarbojas jau koncertu norises laikā, jo tiek plēstas pudeles, nomestas dzērienu bundžas un citi sadzīves atkritumi.

Imants Dudarevs norādīja, ka pasākuma organizētāji ir ignorējuši Ministru kabineta noteikumus un nav iesnieguši dokumentus Valsts glābšanas un ugunsdzēsības dienestā, lai saņemtu saskaņojumu. "Paldies Dievam, ka neizcēlās nopietns ugunsgrēks, jo speciālais transports nelaimes vietā vienkārši nespētu ierasties," teica Ogres rajona galvenais glābējs. "Nebija ievēroti Ugunsdzēsības noteikumi, proti, nebija drošības zonu uguņošanas laikā un apmeklētāju skaits uz plānoto teritorijas vienību pārsniedza atļauto."

Deputāts Ludvigs Tribockis interesējās, kādu sodu par izdarītajiem pārkāpumiem saņems estrādes pārstāvji. Juridiskās nodaļas vadītāja vietniece Aina Driviniece paskaidroja, ka, vadoties no jau minētajiem saistošajiem noteikumiem, šāda veida pārkāpumu soda ar naudas solu no 20 līdz 30 latiem.

Pēc deputāta Kārkliņa ierosinājuma komisijas locekļi nolēma, ka novada saistošie noteikumi jāmaina un jautājums par šo visai apjomīgo darbu jāiekļauj nākamajā tautsaimniecības komitejas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!