Darbu sācis Olaines bīstamo atkritumu dedzināšanas komplekss, kur cilvēkiem un videi drošā un kontrolētā veidā tiks iznīcināti ražošanā un sadzīvē radušies bīstamie atkritumi, informēja kompleksa apsaimniekotāja a/s BAO.
Vispirms sadedzināšanas kamerā nokļūs bīstamie pesticīdi, bet jau tuvākajā nākotnē Olainē plānots utilizēt arī veselības aprūpes atkritumus.

Olaines kompleksa jauda ir 2000 tonnu atkritumu gadā. Salīdzinājumam, līdzīgas darbības iekārtu kapacitāte citās valstīs ir līdz pat 80 tūkstošiem tonnu bīstamo atkritumu gadā.

BAO pārstāvji uzsver, ka iekārta tiks pilnībā noslogota un tās uzstādīšana bija nepieciešama jau sen. Piemēram, 2004 gadā vien Latvijā kopumā saražots ap 80 000 tonnu atkritumu, no kuriem sadedzināt nepieciešams vismaz 3 500 tonnas.

Pamesti bīstamie atkritumi piesārņo ne tikai apkārtējo vidi, bet var izraisīt arī cilvēkiem bīstamus nelaimes gadījumus.

Lai veicinātu bīstamo atkritumu drošu apstrādi pēc iespējas tuvāk to rašanās vietām, projektu par bīstamo atkritumu dedzināšanas kompleksa izveidi 1997.gadā sāka Vides un reģionālās attīstības ministrija. Projekta kopējās izmaksas pārsniedz 2,5 miljonus ASV dolāru, no kuriem daļu finansēja Dānijas vides aģentūra, daļēji — Latvijas puse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!