Foto: stock.xchng
Pirmdien, otrajos Ziemassvētkos, Rīgā apmeklētājus aicina vairāki svētku un izklaides pasākumi gan lieliem, gan maziem.

Plkst.13 Ķīpsalā notiks Ziemassvētku koncerts "Ziemassvētku zvaigznes", kurā skanēs Latvijā un visā pasaulē iemīļotas Ziemassvētku dziesmas un populāra klasiskā mūzika Ingus Pētersona, Annijas Putniņas, Marta Kristiana Kalniņa, grupas "Framest", kā arī kora "Sonore", kamerkora "Austrums" un pūtēju orķestra "Rīga" sniegumā.

Lutera baznīcā Torņkalnā pirmdien notiks projekta "Tev tuvumā" koncerti. Repertuārā iekļautas tikai latviešu komponistu sacerētās dziesmas, kuras koncertos tiks izpildītas Mārtiņa Brauna, Aivara Hermaņa, Igo, Raimonda Paula, Jāņa Lūsēna, Ulda Marhilēviča, Imanta Kalniņa, Emīla Dārziņa kompozīciju akustiskās apdarēs.

Svētā Jāņa baznīcā Rīgā pirmdien klausītājus gaida koncertprogramma "Tas vārds". Turpinot latviešu autoru dzejas ciklu tradīciju, Jānis Lūsēns izveidojis jau trešo dziesmu ciklu, šoreiz veltot to Aspazijas dzejas fenomenam. Koncertprogrammā neierastā mūzikas instrumentu spēles savienojumā kontrtenors Sergejs Jēgers veidos mistērijas pilnu ceļojumu Aspazijas pasaulē, atklājot tās pirmatnīgo un duālo valdzinājumu. Dziesmu ciklu koncertuzvedumā izpildīs kontrtenors Sergejs Jēgers un mūziķi Ieva Šablovska (arfa), Kaspars Grigalis (sitamie instrumenti), Jānis Lūsēns juniors (basģitāra), Marita Bērziņa (akordeons) un programmas autors Jānis Lūsēns (taustiņinstrumenti un perkusijas).

Lielajā Ģildē pirmdien vakarā notiks Ziemassvētku koncerts "Andris Ābelīte un draugi", kurā piedalīsies Ābelīte, dziedātāja Sonora Vaice, mūziķis Valts Pūce, ritma grupa, stīgu kvintets, brass kvintets.

Savukārt koncertzālē "Palladium" pirmdien notiks bērnu mūzikas, dzejas un dejas programmas koncerti "Ziemassvētki Brīnumskapī". "Kopā iesim peļu un kaķu skolā, spēlēsim hokeju, sapņosim kopā ar meiteni Malvīni, brauksim uz Zanzibāru un pārģērbsimies līdz nepazīšanai," sola koncerta veidotāji. Koncerta kulminācija būs vismīļākās Ziemassvētku karameļu dziesmas. Pasākumā norit arī labdarības akcija, proti, bērni aicināti ziedot grāmatas bibliotēkām - gan tās, kuras jau tie ir lasījuši, gan pavisam jaunas.

"Brīnumskapja" komandā darbojas mūzikas producents, dziedātājs un komponists Ingus Ulmanis, mūziķis, komponists un mūzikas aranžētājs Andris Sējāns, vokālā pedagoģe un meistarklašu vadītāja Baiba Vanaga, komponists un ģitārists Aigars Voitišķis, māksliniece Kristīne Jurjāne, mūziķis un mūzikas aranžētājs Anrijs Grinbergs un mūziķis Roberts Rasa.

Kalnciema kvartālā pirmdien mazos skatītājus gaida izrāde bērniem "Rūķu stāsti", ko veidojis režisors Varis Klausītājs. Izrādes idejas pamatā ir mākslinieces, keramiķes Helgas Ingeborgas Melnbārdes ievērojamā rūķu saime, kas ikdienā mitinās viņas mājas bēniņos Pārdaugavā netālu no Kalnciema kvartāla. Helgas kundze ir ar mieru laist savus rūķus pie bērniem, lai tie izstāsta savus visbrīnišķīgākos noslēpumus un piedzīvojumus.

Savukārt kinoteātrī "Splendid Palace" "Jaunais teātris" šodien piedāvā mūziklu visai ģimenei "Viens pats Ziemassvētkos 3" ar populāru dziedātāju un aktieru piedalīšanos. Mūzikla idejas un dziesmu autore ir Laila Ilze Purmaliete, režisors - Juris Rijnieks.

Spīķeru koncertzālē pirmdien būs skatāma izrāde "Minhauzena precības". Tas ir interaktīvi teatralizēts uzvedums pēc Mārtiņa Zīverta lugas "Minhauzena precības" motīviem. "Minhauzena precības" iestudējusi nodibinājuma "Sociālo pakalpojumu aģentūra" paspārnē esošā jauniešu radošā apvienība "Opā-opā" ar mērķi no uzveduma iegūtos līdzekļus novirzīt bez vecāku gādības palikušo bērnu atbalstam.

Ikviens aicināts apmeklēt Ziemassvētku tirdziņus, kuri darbojas Doma laukumā, Līvu laukumā un Esplanādē, piedāvājot gan amatnieku un tirgotāju produkciju, gan arī kultūras programmu gan lieliem, gan maziem.

Tāpat šajā laikā rīdziniekiem un pilsētas viesiem iespēja apmeklēt vides objektu festivālu "Ziemassvētku egļu ceļš", kurā apskatāmi 42 vides objekti - tradicionāli un oriģināli rotātas egles, kā arī inovatīvi Ziemassvētku egļu projekti. Ziemassvētku egļu ceļu izstaigāt palīdzēs arī īpaša karte, kurā pieejams ceļa maršruts un objektu apraksti. Karte pieejama interneta vietnē "www.eglufestivals.lv" un Apmeklētāju pieņemšanas centros.

Ziemassvētku noskaņa būs rodama arī svētku rotā noformētās galvaspilsētas ielās un laukumos, kur izvietoti lielformāta foto rāmji, lai ikvienam būtu iespēja iemūžināt sevi kādā no Rīgai raksturīgām vietām.

Apmeklētājiem šodien atvērti arī vairāki muzeji: Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, Latvijas Okupācijas muzejs, Rīgas geto muzejs, Rīgas Jūgendstila muzejs, Saules muzejs, Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs, kā arī Rīgas Zooloģiskais dārzs.

Pasākums 'Izrotāsim senāko Rīgas Egli kopā' Rātslaukumā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!