Foto: F64
Lai gan pašvaldību lietu ministrija savā atzinumā pateikusi, ka Ozolnieku Domes oktobrī pieņemtie noteikumi par smēķēšanas aizliegumu paša privātīpašumā uz lodžijas vai pie atvērta loga ir pretrunā ar likumiem, Ozolnieki nedomā piekāpties ministrijas aicinājumam un savus noteikumus neatcels. Deputāti uzskata, ka ministrija noteikumus izvērtējusi neobjektīvi, trešdien ziņo "Zemgales Ziņas".

"Papildu smēķēšanas ierobežojumi ir atbalstāmi. Bet prātīgāk būtu ierobežot likumīgi un netaisīt no pašu kļūdām "pīāru"," tā savā "Twitter" profilā Ozolnieku lēmumu otrdienas vakarā komentē pašvaldību lietu ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP).

Oktobra sēdē Ozolnieku novada Dome pēc iedzīvotāja Anda Aruma ierosinājuma pieņēma grozījumus saistošajos noteikumus par sabiedriskās kārtības uzturēšanu novadā. Tie paredz desmit latu sodu tiem Ozolnieku novada iedzīvotājiem, kas gribēs uzvilkt dūmu uz savas lodžijas vai balkona. Tikpat liels sods pienāktos tiem, ko pašvaldības policisti pamanītu kūpinām cigaretes pie atvērtiem dzīvokļu logiem.

Ozolnieku novada Dome, grozot saistošos noteikumus un aizliedzot smēķēt cilvēkiem savos īpašumos uz lodžijām un balkoniem, centusies iejaukties likumā, lai gan pašvaldībai tādas tiesības nav dotas. Tā atzinumā Ozolniekiem pagājušajā nedēļā rakstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), aicinot atcelt prettiesiskos noteikumus.

VARAM valsts sekretārs Guntis Puķītis norādīja, ka pašvaldībai ļauts izdot savus noteikumus tikai tad, ja tāda atbildība nav noteikta jau likumos. Taču likumā par tabakas izstrādājumu lietošanas ierobežošanu jau pateikts, ka smēķēt aizliegts namu kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās. Lai gan likums nav pilnvarojis pašvaldības papildināt tajā teikto, Ozolnieki šo ceļu gājuši, turklāt pat pēc saviem ieskatiem noteikuši sodus, kas par tādiem pārkāpumiem jau paredzēti Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Ņemot to vērā, VARAM aicināja Ozolnieku Domi atcelt tās pirms dažām nedēļām pieņemtos noteikumus. VARAM Pašvaldību pārraudzības departamenta direktores vietnieks Aivars Mičuls skaidroja, ka pašvaldību noteikumi stājas spēkā tikai pēc to publicēšanas. Ozolniekiem tagad esot divas iespējas – vai nu atcelt noteikumu grozījumus, vai arī sniegt atbildi VARAM, pamatojot to stāšanos spēkā.

Ozolnieku Dome otrdien nolēma, ka noteikumus neatcels. No tiem tikai izņemts 10 latu naudas sods, jo tāds esot noteikts jau citos noteikumos par pārkāpumu izdarīšanu. Ozolnieki atbildē VARAM raksta, ka nevienā likumā nav runāts konkrēti par smēķēšanu uz lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem, tādēļ pašvaldībai ir tiesības izdot savus noteikumus.

"Mums jānostājas nesmēķētāju pusē," kolēģus balsot par iepriekšējā lēmuma saglabāšanu mudināja deputāts Ģirts Neija. Viņa kolēģis Rolands Baranovskis teica, ka "likumiem jāiziet no mums, no apakšas", tādēļ ar Ozolnieku lēmumu likumdevēju mudināšot tādu normu noteikt visā valstī.

Deputāte Anita Bībere arī piebilda, ka ne vienmēr ministrija objektīvi izvērtējot Ozolnieku lēmumprojektus. Viņasprāt, VARAM "vienkārši nevēlas iedziļināties problēmā". "Cīnīsimies līdz galam!" emocionāli pauda deputāte, retoriski pajautājot, kāpēc smēķētāji neaizver logus un lodžiju durvis un tad nepīpē savā īpašumā.

Iepriekš VARAM pārstāvis Mičuls norādīja, ka Ozolnieku iecerētā norma radītu nevienlīdzīgu pieeju normatīvo aktu piemērošanā, jo likums visiem paredz vienus pienākumus un atbildību, bet nezinātāji, nokļuvuši Ozolniekos, varētu tikt sodīti šauri rakstītu noteikumu dēļ.

Ministrija, saprotot Ozolnieku pašvaldības rūpes par saviem iedzīvotājiem un sevišķi bērnu veselību, bija ieteikusi Ozolnieku Domei vērsties Veselības ministrijā, lai tā veic grozījumus likumā, kas būtu saistošs visā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!