Foto: LETA
Ozolnieku novada dome pirmdien ārkārtas sēdē izskatīs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (ZRP) rīkojumu apturēt novadā noteikto aizliegumu smēķēt uz daudzdzīvokļu māju lodžijām.

Jau ziņots, ka Ozolnieku novada dome pašvaldības saistošajos noteikumos noteica, ka tiem, kas smēķēs savā privātīpašumā uz lodžijas vai pie atvērta loga, tiks piemērots desmit latu sods. Šo liegumu novada dome noteica pēc Ozolnieku novada iedzīvotāja ierosinājuma.

Pret aizliegumu iebilda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), kas aicināja atcelt šo lēmumu. VARAM savā atzinumā pauda, ka citos valsts likumos jau atrunāti smēķēšanas ierobežojumi un pašvaldībai nav jādublē vai jāpapildina šo likumu funkcijas.

Tomēr 8.novembrī Ozolnieku novada dome, atkārtoti izskatot jautājumu par grozījumiem saistošajos noteikumos, nolēma tos neatcelt, vienīgi izslēdza administratīvā pārkāpuma soda sankcijas piemērošanu par smēķēšanu neatļautās vietās.

Tad VARAM vērsās Veselības ministrijā, lūdzot izvērtēt, vai nepieciešams veikt grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", nosakot papildus smēķēšanas aizliegumus, vai arī šādas tiesības paredzēt pašvaldībām. VM pauda atbalstu Ozolnieku novada domes iniciatīvai un ieteica grozīt likumu, un VARAM apņēmās šādus grozījumus izstrādāt.

Vienlaikus VARAM atzina, ka Ozolnieku pašvaldības izstrādātais normatīvais akts ir pretrunā ar jau spēkā esošo normatīvo regulējumu, jo pašvaldības savos saistošajos noteikumos nav tiesīgas noteikt papildu smēķēšanas aizliegumu, jo tas neatbilst likumam "Par tabakas izstrādājumus realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu" un Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa normām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!